Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Články

Ilustrační obrázek

V neděli další vydatné deště

Další vydatné srážky do Česka z Polska v průběhu noci na neděli. Zasáhnou celé území, ale vydatné budou na severních pohraničních horách. V těchto oblastech spadne kolem 80 mm srážek.

Ilustrační obrázek

Ve Slezsku bude vydatně pršet

Zatímco v Čechách je dnes zcela slunečno, nad Moravu a Slezsko se již nasouvají od východu první oblaka. V odpoledních hodinách se zde očekávají i přeháňky nebo bouřky. Avšak srážky zatím nebudou nijak výrazné.

Ilustrační obrázek

Vlna veder v jihozápadní Evropě

Na jihozápad Evropy o víkendu proudí velmi teplý vzduch. Rtuť teploměrů se tak na většině míst ve Španělsku a Portugalsko šplhá přes 30 °C, ojediněle bylo naměřeno i přes 40 °C. Město Andújar na jihu Španělska hlásilo v sobotu odpoledne teplotu 42 °C.

Ilustrační obrázek

Na horách napadl sníh, sněží i v nižších polohách

Přes naše území dnes postupuje zvlněné frontální rozhraní, za kterým k nám proudí chladný vzduch ze severu. Déšť tedy na některých místech postupně přechází ve sněžení. Na horách napadlo několik centimetrů sněhu.

Ilustrační obrázek

Holicemi se prohnal vzdušný vír

V Holicích na Pardubicku byl včera pozorován relativně silný vzdušný vír (označovaný též jako rarášek nebo dust devil). Svým vzhledem připomíná tornádo avšak vzniká za jasného počasí a rozšiřuje se od země do výšky.

Ilustrační obrázek

Slunce opaluje skoro jako v létě

V následujících dnech nás čeká zcela slunečné počasí a příjemné teploty. Ve čtvrtek a v pátek se dokonce budou šplhat až k 25 °C. Kvůli slunečnému počasí bychom ovšem měli být obezřetní na vysoký UV index.

Ilustrační obrázek

Na horách napadl sníh

Přestože minulý týdne byl na některých místech zaznamenán letní den, dnes se do Česka na chvíli vrátila zima. Na horách napadlo několik centimetrů sněhu. V Krkonoších leží již přes 10 cm.

Ilustrační obrázek

Silný vítr lámal stromy

Již ve čtvrtek v Česku začal zesilovat čerstvý západní vítr. Nejsilnějších nárazů ovšem dosáhl až v noci na dnešek. ČHMÚ zaznamenal nejvyšší nárazy větru na Milešovce (130 km/h), na Šeráku (119 km/h) a na stanici Luká (108 km/h).

Ilustrační obrázek

Praha a Plzeň hlásí první letní den

Dnešní den byl zatím nejteplejším dnem od začátku roku. Na některých místech byl dokonce zaznamenán letní den (teplota dosáhne 25 °C). V 16:30 bylo v Plzni 25,1 °C a v Praze - Karlově na stanici ČHMÚ 25,6 °C.

Ilustrační obrázek

O víkendu nás čeká rekordní teplo

O víkendu zřejmě na některých místech zažijeme první letní teploty. V neděli se v nížinách rtuť teploměru bude ojediněle šplhat až k rekordním 25 °C. Takové teploty nejsou obvyklé ani pro začátek dubna.