Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Kromě východu Moravy a Slezka už beze srážek

Články

Ilustrační obrázek

O víkendu padly desítky teplotních rekordů

Víkend do Česka přinesl tropické teploty. Ty na většině míst v Čechách překročily 30 °C a to ojediněle i v horských oblastech. Na Moravě a zejména ve Slezsku bylo o pár stupňů chladněji. Stanice ČHMÚ v obci Desná-Souš v Jizerských horách v sobotu odpoledne naměřila 30,1 °C.

Ilustrační obrázek

O víkendu nás čekají rekordní vedra

Zatímco dnes se ochladilo a na většině území i zapršelo, v dalších dnech se opět rychle oteplí. V pátek již teploty začnou vystupovat až k tropickým 30 °C. Ještě tepleji bude ovšem o víkendu, kdy teploty vystoupí až k 35 °C.

Ilustrační obrázek

Od úterý bude až 30 °C

Po více než dvou týdnech nás opět čekají tropické teploty. Naposledy se rtuť teploměrů vyšplhala přes 30 °C v sobotu 12.6. na Moravě a ve Slezsku. Nyní se do Česka tropické teploty vrátí.

Ilustrační obrázek

Ve Středomoří se postupně otepluje

Ve Středomoří začíná po deštivých a chladných dnech konečně převládat slunečné počasí. Nejtepleji je ve Španělsku, kde se dnes teploty šplhají přes 30 °C. Na pobřeží Francie se teploty pohybují kolem letních 25 °C.

Ilustrační obrázek

Na západě Čech dnes byly tropické teploty

Dnes byly letos poprvé v Česku zaznamenány tropické teploty. Na západě Čech na většině míst teplota odpoledne přesáhla 25 °C. Na některých místech vystoupila až k 30 °C. Po 17. hodině hlásila stanice v Plzni teplotu 30 °C.

Ilustrační obrázek

Na východě bude opět vydatně pršet

Východ Česka zasáhnou v úterý další vydatné a trvalé srážky. Nejvíce by opět mělo pršet v okolí Beskyd, kde může během úterý spadnout kolem 80 mm srážek. Lze tak očekávat rychlý vzestup hladiny řek na povodňové stupně.

Ilustrační obrázek

Na Lysé hoře napadlo půl metru sněhu

Na území Slezska již několik dní vydatně a trvale nejen prší, ale na hřebenech hor i sněží. Na Lysé hoře padá mokrý sníh a teploty se drží kolem nuly. Od neděle tu připadlo při intenzivních srážkách půl metru sněhu.

Ilustrační obrázek

Řeky začínají rychle stoupat

Na Moravě a ve Slezsku začalo v noci na dnešek pršet. Déšť byl zpočátku mírný, ale v posledních hodinách zesílil. Díky tomu již rychle stoupají menší říčky ve Slezsku. Říčka Stonávka na Karvinsku a Petrůvka v Petrovicích na Karvinsku hlásí již 3. SPA.

Ilustrační obrázek

Na východě se očekávají povodně

ČHMÚ dnes vydal upozornění na povodňové ohrožení pro Zlínský a Moravskoslezský kraj. Upozornění platí od zítřejšího večera, kdy v těchto oblastech začne vydatně pršet, až do odvolání.

Ilustrační obrázek

Víkend bude chladný a deštivý

Zatímco zítra ještě teploty vystoupí na jižní Moravě až k 20 °C, o víkendu v Česku převládne deštivé a chladné počasí. Pršet bude hlavně v noci ze soboty na neděli a v neděli na východě území. Srážky mohou být ojediněle intenzivní.