Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od jihovýchodu postupně srážky, někde i zabouří

Články

Ilustrační obrázek

Proměnlivé léto bude pokračovat

Víkendové počasí u nás bylo poměrně chladné. Hlavně sobota přinesla výrazně podprůměrné teploty, které na řadě míst nepřesáhly ani 20 °C. V neděli se již začalo oteplovat. Letní počasí se k nám vrátí dnes. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 22 °C až 26 °C.

Ilustrační obrázek

Za poslední dny u nás uhodilo 100 000 blesků

Naším územím se v posledních dnech prohnaly mimořádně silné bouřky. Ve čtvrtek na Moravě rozsáhlé škody způsobila dvě derecha. Vrchol v počtu bouřek ovšem dorazil včera, kdy na některých místech bouřilo trvale i několik hodin.

Ilustrační obrázek

Východem se prohnala dvě silná derecha

Výrazné teplotní rozhraní, které se udržuje nad naším územím, způsobilo včera velmi silné bouřky, které se prohnaly východem našeho území. První bouřky se u nás začaly tvořit již ve středu večer na západě Čech.

Ilustrační obrázek

Výrazný teplotní kontrast přinese prudké bouřky

V dalších dnech se bude teplotní kontrast mezi západě a východem našeho území zvýrazňovat. Večer přes naše území začne přecházet teplá fronta, po jejímž přechodu zítra na východ pronikne ještě teplejší vzduch.

Ilustrační obrázek

Středozemní moře se prohřálo na více než 25 °C

Středomoří v posledních dnech hlásí výrazně nadprůměrné teploty. Nejvyšší teploty jsou hlášeny ve státech obklopujících Jaderské moře. V Itálii a Chorvatsku se v uplynulých dnech na řadě stanic teploty dostaly i lehce přes 40 °C.

Ilustrační obrázek

Čeká nás částečné zatmění Měsíce

V pondělí 7. srpna večer nastane úplněk, který zpestří částečné zatmění Měsíce. Postup plného zemského stínu po měsíčním disku jsme přitom u nás mohli naposledy dobře sledovat v září roku 2015.

Ilustrační obrázek

Na Domažlicku se teplota dostala na 37,3 °C

Dnes k nám vrcholil příliv teplého vzduchu z jihu. Nejvyšší denní teploty se odpoledne pohybovaly většinou mezi 33 °C až 37 °C. Vůbec nejvyšší teplota dnes byla podle ČHMÚ naměřena ve Staňkově na Domažlicku.

Ilustrační obrázek

Čeká nás nejteplejší den od začátku roku

Příliv teplého vzduchu k nám zesílí v úterý. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 33 °C až 37 °C. Na řadě míst se vyskytne tzv. super-tropický den (jedná se o den, kdy teplota překročí 35 °C). V ohrožení jsou i dlouholeté teplotní rekordy pro tento den.

Ilustrační obrázek

V neděli se vrátí tropické teploty

Na víkend se počasí výrazně zlepší a bude lákat na výlety do přírody. V sobotu srážky ustanou a na obloze převládne skoro jasno až polojasno, na severu přechodně i oblačno.

Ilustrační obrázek

Střih větru způsobuje silné bouřky i povodně

Možná jste už někdy slyšeli o střihu větru, třeba v souvislosti s bouřkami. O co vlastně jde? Odborná definice říká, že střih větru je prostorová změna vektoru rychlosti proudění (tedy větru), která připadá na jednotkovou vzdálenost. Nejčastěji ale uvažujeme vertikální střih větru.