Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Články

Ilustrační obrázek

Na severním pólu je o 30 °C tepleji než obvykle

Mimořádný konec roku zažívá severní pól. V souvislosti s mohutnou tlakovou níží Eckard, která se prohloubila v posledních hodinách v Atlantiku a nyní se nachází u Islandu, na severní pól pronikl mimořádně teplý vzduch z jihu.

Ilustrační obrázek

V Atlantiku se prohloubí níže, tlak klesne na 925 hPa

Západ Evropy v následujících hodinách zasáhne mohutná tlaková níže, která přinese vítr o síle orkánu, vydatné srážky a vysoké vlny. Tlaková níže se nyní nachází přibližně 700 km západně od Britských ostrovů.

Ilustrační obrázek

Rekordní teploty, v Děčíně až 16,8 °C

Dnes k nám ještě více zesílil příliv teplého vzduchu od jihozápadu, což se znatelně projevilo také na teplotách. Nejvyšší denní teploty se dnes pohybovaly mezi rekordními 11 °C až 15 °C. V Polabí se šplhaly téměř k 17 °C.

Ilustrační obrázek

Citelně se ochladí, do Evropy pronikne arktický vzduch

Dnes a zítra nás ještě čekají výrazně nadprůměrné teploty. Rtuť teploměru se bude šplhat přes 10 °C a po celém území budou padat dlouholeté teplotní rekordy. Čeká nás nejteplejší počasí od poloviny listopadu.

Ilustrační obrázek

Rekordní teploty a tornáda v USA

Nejen Evropa zažívá rekordně teplé období, ale i východní pobřeží Severní Ameriky hlásí nezvykle vysoké teploty, které překonávají dlouholeté teplotní rekordy. Na východní pobřeží USA dnes proudí teplý vzduch z jihu.

Ilustrační obrázek

Ráno začala astronomická zima

Dnes ráno v 5:48 Slunce na své zdánlivé pouti po obloze dosáhlo nejjižnějšího bodu své dráhy a začíná se vracet na sever. Dnešní den je označován jako zimní slunovrat a právě v tento den začíná astronomická zima.

Ilustrační obrázek

Vánoční úplněk aneb Síla se probouzí

Úplňky v období kolem zimního slunovratu nemají konkurenci. Úplňkový Měsíc totiž během vánočních nocí vystoupá nad obzor mnohem výš než v létě. Kdyby se k tomu přidal sníh, zažili bychom ty nejsvětlejší noci v roce.

Ilustrační obrázek

Mimořádný prosinec, ve Španělsku i 27 °C

Letošní prosinec je v celé Evropě teplotně výrazně nadprůměrný. Nejen u nás, ale nad celým kontinentem jsou zatím teploty o přibližně 5 °C vyšší než je obvyklé.

Ilustrační obrázek

Vánoce na blátě, teploty se přiblíží rekordům

Nejvyšší denní teploty dnes vystoupily na 3 °C až 7 °C. O něco chladněji bylo na Moravě a ve Slezsku. Na polovinu prosince se jedná o nadprůměrně vysoké teploty. V dalších dnech ovšem místo ochlazení nepřijde naopak se ještě více oteplí.

Ilustrační obrázek

Alpy čekají na sníh, řada míst je zcela bez sněhu

Nedostatek sněhu v těchto dnech netrápí jen české hory, ale i Alpy, které v jiných letech v těchto dnech již byly zcela pod sněhem. Letos ovšem v alpských údolích žádný sníh není a lyžovat se dá většinou jen na ledovcích nebo umělém sněhu.