Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Články

Ilustrační obrázek

Východ USA ochromí sněhová bouře

Východ USA se připravuje na jednu z nejhorších sněhových bouří za poslední roky. Pro velká města jako Washington nebo Baltimore bylo dokonce vydáno varování před blizardem.

Ilustrační obrázek

Blíží se obleva, zimní počasí skončí

Změna v charakteru počasí k nám dorazí o víkendu. Chladný původem arktický vzduch se ze střední Evropy stáhne na východ a začne k nám pronikat teplejší vzduch z Atlantiku. Mrazivé počasí ukončí přechod frontálního systému v sobotu během dne.

Ilustrační obrázek

Vliv silných mrazů na lidský organismus

Podruhé v této zimě začaly v Česku celodenní mrazy a podle aktuálních předpovědí to vypadá, že se v noci a zítra ráno v místech, kde se vyjasní, můžeme dočkat i teplot klesajících pod -15 °C. Jak vlastně silné mrazy působí na člověka?

Ilustrační obrázek

Na Šumavě teplota klesla až pod -30 °C

Čechy za sebou mají zatím nejchladnější noc od začátku zimy. Ve Slezsku bylo naopak o poznání chladněji na začátku letošního ledna. Za celý minulý rok se u nás takto silné mrazy nevyskytly.

Ilustrační obrázek

Sněhové vločky překvapují rozmanitostí tvarů

Zima je obdobím, kdy část srážek vypadává ve formě sněžení, které je tvořeno sněhovými vločkami. Sněhová vločka sama o sobě přitom není jednoduchou záležitostí.

Ilustrační obrázek

Původem arktický vzduch přinese silné mrazy

Do střední Evropy začíná zesilovat příliv chladného vzduchu ze severu Evropy. V následujících dnech se tak bude ochlazovat. Do Česka se totiž dostane původem arktický vzduch, který přinese celodenní mrazy.

Ilustrační obrázek

Atlantikem se žene hurikán, letos extrémně brzo

Letošní rok si pro nás hned v úvodu přichystal překvapení, jaké se jen tak často nevidí. Nad vodami Atlantského oceánu se z oblasti nízkého tlaku vzduchu postupně zrodil hurikán, který byl pojmenován Alex.

Ilustrační obrázek

Na horách chumelí, napadne přes čtvrt metru sněhu

Již na začátku ledna do Česka dorazila zima, ale hory se výraznějšího sněžení nedočkaly. V Polabí tak leželo podobné množství sněhu jako na horách. Beskydy dokonce hlásily jen do 3 cm sněhu.

Ilustrační obrázek

Arktické mrazy na severu Evropy, bylo až -42 °C

Sever Evropy byl v tomto týdnu jedním z nejchladnějších míst na severní polokouli. Vůbec největší mráz se zde vyskytl ve čtvrtek, kdy na severu Norska v regionu Karasjok teplota klesla na -42,4 °C. Během dne se oteplilo jen na -36,2 °C.

Ilustrační obrázek

Rendez-vous Měsíce s planetami

Hned z kraje roku 2016 si pro nás Měsíc přichystal parádní podívanou. Zítra ráno (7. ledna) se totiž měsíční srpek potká s jasnou Venuší a Saturnem. Vůbec nejtěsněji se k sobě přiblíží v sobotu 9. ledna.