Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Články

Ilustrační obrázek

Vánoční úplněk aneb Síla se probouzí

Úplňky v období kolem zimního slunovratu nemají konkurenci. Úplňkový Měsíc totiž během vánočních nocí vystoupá nad obzor mnohem výš než v létě. Kdyby se k tomu přidal sníh, zažili bychom ty nejsvětlejší noci v roce.

Ilustrační obrázek

Mimořádný prosinec, ve Španělsku i 27 °C

Letošní prosinec je v celé Evropě teplotně výrazně nadprůměrný. Nejen u nás, ale nad celým kontinentem jsou zatím teploty o přibližně 5 °C vyšší než je obvyklé.

Ilustrační obrázek

Vánoce na blátě, teploty se přiblíží rekordům

Nejvyšší denní teploty dnes vystoupily na 3 °C až 7 °C. O něco chladněji bylo na Moravě a ve Slezsku. Na polovinu prosince se jedná o nadprůměrně vysoké teploty. V dalších dnech ovšem místo ochlazení nepřijde naopak se ještě více oteplí.

Ilustrační obrázek

Alpy čekají na sníh, řada míst je zcela bez sněhu

Nedostatek sněhu v těchto dnech netrápí jen české hory, ale i Alpy, které v jiných letech v těchto dnech již byly zcela pod sněhem. Letos ovšem v alpských údolích žádný sníh není a lyžovat se dá většinou jen na ledovcích nebo umělém sněhu.

Ilustrační obrázek

Rok 2015 míří k nejteplejšímu v historii měření

WMO vydala na konci listopadu zprávu, podle které je na základě měření od ledna do října (2015) odchylka teploty vzduchu na Zemi okolo +1 °C ve srovnání s průměrnou teplotou před rozvojem průmyslu (1850-1899).

Ilustrační obrázek

Nadprůměrně teplé počasí bude pokračovat

Polovina prosince se blíží, ale zimní počasí nás stále nečeká. Včera sice na hřebenech hor napadl nový sníh a ráno na řadě míst Čech mrzlo, čímž se tvořilo i náledí, ale další ochlazování nás nečeká.

Ilustrační obrázek

Etna hlásí největší erupci za posledních 20 let

Sicilská sopka Etna (vysoká přes 3300 metrů) patří k nejaktivnějším evropským vulkánům. Ostatně v minulých dnech o sobě dala opět vědět několika mohutnými erupcemi, při kterých z kráterů sopky vytékala láva.

Ilustrační obrázek

Severozápad Evropy sužuje orkán i povodně

Britské ostrovy zasáhly vydatné deště. O víkendu za 48 hodin na pomezí Anglie a Skotska spadlo od 50 do 250 mm srážek. V národním parku Lake District bylo naměřeno dokonce 340 mm srážek za 24 hodin.

Ilustrační obrázek

Hladina světového oceánu stoupá

Podle aktualizované zprávy klimatické sekce Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) se průměrná hladina světového oceánu stále zvedá. V posledních letech se však tempo růstu ještě zvětšilo.

Ilustrační obrázek

Zima v nedohlednu, NAO dosahuje vysokých hodnot

Dnes prvním prosincovým dnem začala meteorologická zima (na příchod astronomické si musíme ještě počkat do 22. prosince). Konec letošního podzimu a začátek zimy je ve střední Evropě ve znamení čerstvého proudění s převažující západní složkou.