Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Články

Ilustrační obrázek

Východ USA postihly rekordní mrazy

Rekordně nízké teploty včera hlásil východ USA, kam pronikl mrazivý sibiřský vzduch. Nejchladněji bylo v oblasti Velkých jezer, kde teploty klesly i pod -30 °C. V městečku Grayling ve státě Michigan v nadmořské výšce jen 347 m n. m. teplota klesla na -36 °C.

Ilustrační obrázek

Turecko zasáhlo další husté sněžení

Nejen severovýchod USA se v posledních dnech doslova topí v přívalech nového sněhu, další příděl bílé nadílky zažilo v posledních dnech Turecko, zejména jeho severovýchodní a severní část.

Ilustrační obrázek

Tlak vzduchu je nadprůměrně vysoký

Počasí u nás již několik dní ovlivňují tlakové výše. Zatímco průměrná hodnota tlaku vzduchu přepočteného na hladinu moře je v Česku 1013 hPa, v těchto dnech se pohybuje mezi 1020 až 1030 hPa a dnes dokonce překročila až 1040 hPa.

Ilustrační obrázek

Teploty překročily příjemných 10 °C

Počasí u nás již několik dní ovlivňuje tlaková výše. Včera a dnes jsme navíc na řadě míst zaznamenali jarní teploty šplhající se i lehce přes 10 °C. Včera bylo nejtepleji na Moravě a ve Slezsku, dnes naopak v Čechách.

Ilustrační obrázek

Jarní počasí pomalu nastupuje

Počasí u nás ovlivňuje tlaková výše a ani v příštím týdnu se situace nezmění. Nad Skandinávií mohutní další tlaková výše, kterou němečtí meteorologové pojmenovali jako Hanne. V dalších dnech postoupí dále k jihovýchodu a převezme určující vliv na počasí ve střední Evropě.

Ilustrační obrázek

Zima v USA: Přívaly sněhu i letní teploty

Nejen v Bostonu, ale víceméně na celém severovýchodním pobřeží Spojených států připadlo v minulých týdnech větší (někde i rekordní) množství sněhu. V samotném Bostonu celkově leží kolem 80 cm sněhu.

Ilustrační obrázek

Turecko hlásí metrové závěje sněhu

Vydatné sněžení v tomto týdnu zasáhlo Turecko a Řecko. Východní Středomoří totiž ovlivnila tlaková níže, která do oblasti přinesla hodně srážek, silný vítr a nízké teploty.

Ilustrační obrázek

Na Lysé hoře napadlo přes půl metru sněhu

Včera přes naše území přecházela teplá fronta. Ta přinesla především do východní poloviny našeho území sněžení. Ve vyšších polohách napadlo většinou kolem 5 cm sněhu. O poznání více sněžilo jen v Beskydech, kde napadlo na Lysé hoře dokonce až 56 cm sněhu.

Ilustrační obrázek

Nový týden přinese oblevu

Od úterý na našem území ustanou srážky a nasune se k nám oblast vyššího tlaku vzduchu a s ní spojené ustálené počasí. Nejvyšší denní teploty budou stále mezi 2 °C až 6 °C.

Ilustrační obrázek

Slunečné počasí lákalo na zimní Šumavu

Letošní zima se na Šumavě opět zařadí mezi mírné. Sice je zde více sněhu než v minulém roce, ale i tak šumavské pláně pokrývá většinou jen od 20 do 30 cm sněhu. Nejvíce sněhu z celé Šumavy leží na vrcholu Plechý. Podle měření ČHMÚ je zde 80 cm sněhu.