Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od jihovýchodu postupně srážky, někde i zabouří

Články

Ilustrační obrázek

Slunečné počasí lákalo na zimní Šumavu

Letošní zima se na Šumavě opět zařadí mezi mírné. Sice je zde více sněhu než v minulém roce, ale i tak šumavské pláně pokrývá většinou jen od 20 do 30 cm sněhu. Nejvíce sněhu z celé Šumavy leží na vrcholu Plechý. Podle měření ČHMÚ je zde 80 cm sněhu.

Ilustrační obrázek

Zítra nás čeká sněžení a čerstvý vítr

V noci na zítřek přes naše území přejde studená fronta ze severu Evropy, která přinese sněžení i do nížin. Do zítřejšího rána napadne od poprašku po pár centimetrů sněhu. Nejvíce bude sněžit na severních horách, kde napadne kolem 5 cm sněhu.

Ilustrační obrázek

V Pyrenejích napadly až dva metry sněhu

Přelom minulého a tohoto týdne přinesl vydatné sněžení do poměrně značné části evropského kontinentu. Nejvíce nového sněhu ovšem připadlo v oblasti Pyrenejí, kde napadlo během minulého týdne až 2 m sněhu.

Ilustrační obrázek

Níže ve Středomoří přinese vydatné sněžení

Ve třech státech u Středozemního moře platí nejvyšší varování před vydatným sněžením ve vyšších polohách. Některé regiony v Itálii, Slovinsku a Chorvatsku v následujících hodinách zasypou přívaly sněhu.

Ilustrační obrázek

Na Šumavě rtuť teploměru klesla téměř na -30 °C

Dnešní ráno bylo na několika stanicích nejchladnější za celou letošní zimu. Teploty ovšem byly na našem území velmi rozmanité. Ranní teploty se pohybovaly od 1 °C na jižní Moravě po téměř -30 °C na Šumavě.

Ilustrační obrázek

Leden byl teplotně opět výrazně nadprůměrný

Leden v Česku opět skončil jako teplotně nadprůměrný, a to výrazně. Teploty byly v průměru o 3 °C vyšší než je obvyklé. Teplá byla především první polovina ledna, kdy na řadě stanic bylo až o 6 °C tepleji než činí dlouhodobé průměry.

Ilustrační obrázek

V Bratislavě je kalamita, napadlo přes 30 cm sněhu

Intenzivní sněžení dnes zasáhlo Slovensko. Nejhorší situace je na západě Slovenska v okresech Bratislava, Malacky, Pezinok a Trnava, kde napadlo od 20 do 40 cm sněhu. Hustě začalo sněžit během dopoledne a za pár hodin napadlo přes 30 cm mokrého sněhu.

Ilustrační obrázek

Čeká nás výrazný pokles tlaku vzduchu

Nad Island dnes dorazila hluboká tlaková níže, kterou němečtí meteorologové pojmenovali jako Mischka. Tlak vzduchu v jejím středu je zatím kolem 970 hPa, ale při postupu dále do Norského moře poklesne až na hodnoty kolem 955 hPa.

Ilustrační obrázek

Vývoj sněžení v dalších dnech

Zítra se sněžení vyskytne už jen ojediněle na horách. Další frontální systém k nám dorazí v noci ze zítřka na čtvrtek. Sněžení přinese především na hory, kde napadne 10 cm sněhu.

Ilustrační obrázek

Severovýchod USA ochromí sněhová bouře

Zítra se u severovýchodního pobřeží USA prohloubí tlaková níže, která přinese silný vítr a vydatné sněžení na hustě obydlené pobřeží severovýchodu USA. Američtí meteorologové ji pojmenovali jako Juno.