Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další ochlazení, hlavně v Čechách větrno a přeháňky, na horách sněhové

Články

Ilustrační obrázek

Počasí na Vánoce: na Štěpána začne zima

Dnes v Česku začala astronomická zima. Krátce po půlnoci nastal zimní slunovrat. Slunce na své zdánlivé pouti po obloze dosáhlo nejjižnějšího bodu své dráhy a začíná se vracet na sever. Zaznamenali jsme tak nejkratší den a nejdelší noc v roce.

Ilustrační obrázek

V Krkonoších napadlo až čtvrt metru sněhu

Včera přes naše území přecházela další studená fronta. Srážky přinášela především do horských poloh, kde byly výhradně sněhové. Zatímco v sobotu ráno tak byla většina míst na horách zcela bez sněhu, dnes ráno se již hory probudily do sněhobílého dne.

Ilustrační obrázek

Teploty překonaly rekordy, bylo i přes 15 °C

Dnešní počasí bylo v Česku velmi teplé. Na většině území se teploty pohybovaly mezi 9 °C až 13 °C. Nejtepleji bylo na jižní Moravě, kde teploty překročily i 14 °C.

Ilustrační obrázek

Počasí přinese silný vítr, déšť, sníh i bouřky

V dalších dnech je před námi velmi proměnlivé počasí. Po přechodu teplé fronty k nám zítra pronikne na prosinec nezvykle teplý vzduch. Nejvyšší denní se budou pohybovat mezi 9 °C až 13 °C. Nezvykle teplá bude i samotná noc na zítřek, kdy teploty zůstanou me

Ilustrační obrázek

Typické české Vánoce – sníh nebo obleva?

Vánoční svátky patří pro většinu lidí k těm nejoblíbenějším, zejména pak pro děti. Není divu, že i předpověď počasí pro tyto dny je sledována s mnohem větším zájmem než jindy.

Ilustrační obrázek

Rok 2014 míří k nejteplejšímu v historii měření

Letos zažíváme jeden z nejteplejších roků v historii měření. Na řadě meteorologických stanic na našem území i ve světě je rok 2014 zatím úplně nejteplejší a překonává tak i rok 2007, který u nás dosud držel rekord.

Ilustrační obrázek

Zhodnocení hurikánové sezony 2014

Většina předsezonních předpovědí hodnotila rok 2014 v oblasti severovýchodního Atlantiku z pohledu hurikánů jako průměrný či slabě podprůměrný. Skutečnost se od těchto odhadů příliš nelišila.

Ilustrační obrázek

Na Šumavě teplota klesla až na -20 °C

Za sebou máme první výraznější mrazy nastávající zimy. Na většině území v noci teploty klesly na -1 °C až -5 °C. V horských údolích bylo ještě o poznání chladněji. Nejnižší teplotu zaznamenala stanice ČHMÚ Kvilda - Perla.

Ilustrační obrázek

V Atlantiku se vzedmou vlny o výšce 20 metrů

U Grónska se dnes začne prohlubovat rychle postupující níže směrem k Evropě. Zítra se dostane do oblasti u Islandu a tlak v jejím středu klesne až na 942 hPa (v Česku byl nejnižší naměřený tlak v historii 967 hPa).

Ilustrační obrázek

Jak sledovat sněžení pomocí radaru?

Platí, že čím je sníh sušší, tím menší odrazivost bude vykazovat. Na druhou stranu, když dochází při pádu sněhových vloček k zemi k pronikání do teplejších vrstev vzduchu, zpravidla postupně roste i vlhkost sněhu, což se projeví i nárůstem intenzity odrazivosti.