Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Články

Ilustrační obrázek

V Česku je dnes chladněji než na Islandu

Dnes k nám pronikl chladný vzduch. Trvalé srážky v kombinaci s přílivem chladného vzduchu nedovolí teplotám příliš růst. Po většinu dne nejvyšší denní teploty zůstaly jen mezi 9 °C až 13 °C.

Ilustrační obrázek

Úslava na Plzeňsku stoupla o dva metry

Na západ Čech v noci na dnešek dorazily vydatné srážky. Nejvíce pršelo na jižním Plzeňsku a v Brdech kolem půlnoci. Na stanici Kamýk na Příbramsku za 24 hodin spadlo 103 mm srážek, přičemž v noci během jedné hodiny napršelo až 40 mm.

Ilustrační obrázek

Prahou se prohnalo i silné krupobití

Česko dnes opět sužují silné bouřky, které přinášejí na mnohá místa přívalové srážky. Vydatná bouřka dnes zasáhla i samotné centrum Prahy, kde se po 14. hodině spustil přívalový déšť. V některých lokalitách se vyskytlo i vydané krupobití.

Ilustrační obrázek

Přívalové srážky zaplavily sklepy domů

Na východě našeho území se dnes tvořily silné bouřky. Ty přinášely především vydatné srážky. Nejvíce problémů hlásí hasiči ve Zlínském kraji, kde vyjíždějí k zaplaveným sklepům domů. Kolem druhé hodiny hasiči odčerpávali vodu na Zlínsku v obcích Velíková či Lukov.

Ilustrační obrázek

Šumava nabídla počasí na výlety

Jaro vládne na Šumavě v plné síle. Ráno se sice o slovo přihlásil mráz, ale slunce se ho nezaleklo. V okolí Modravy se nad ránem teplota pohybovala kolem -2 °C.

Ilustrační obrázek

V Česku uhodilo přes 20 000 blesků

Včera přes naše území začala přecházet zvlněná studená fronta, na které se na západě Čech začaly tvořit kolem poledne první bouřky. Ty postupovaly dále na severovýchod a zesilovali. Odpoledne zasáhly Prahu a večer dorazily také na Vysočinu a východ Čech.

Ilustrační obrázek

První tropický den hlásí Plzeňsko

Letos do Česka dorazily tropické teploty o téměř měsíc dříve než minulý rok. Dnes se nejvyšší denní teploty pohybují na letních hodnotách. Jako první v letošním roce teplota na tropických 30 °C vystoupila v Plzni.

Ilustrační obrázek

Do Česka se chystají silné bouřky

Zítra nás čeká nejteplejší den od začátku roku, teploty zamíří v nížinách až k 30 °C (zejména v Plzeňském a Ústeckém kraji). Nad Německem se ovšem již na frontálním systému začnou tvořit bouřky. Ty se v pátek přesunou i do Čech.

Ilustrační obrázek

Yvette přinesla katastrofální povodně a vichřici

Polovina května 2014 přinesla do střední a jihovýchodní Evropy velmi turbulentní a nepříznivé počasí, které se zapíše do paměti hlavně obyvatelům Balkánu, kterým vážně zasáhla do života.

Ilustrační obrázek

Duha - jak vzniká a vypadá

Duhu lze z podstaty vzniku nalézt na opačné straně horizontu, než se nachází tou dobou Slunce. Pozorovatel se proto nachází mezi Sluncem a vodními kapkami, které zmíněnou barevnost umožňují.