Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Články

Ilustrační obrázek

Duha - jak vzniká a vypadá

Duhu lze z podstaty vzniku nalézt na opačné straně horizontu, než se nachází tou dobou Slunce. Pozorovatel se proto nachází mezi Sluncem a vodními kapkami, které zmíněnou barevnost umožňují.

Ilustrační obrázek

Teploty v Česku jako na severu Skandinávie

Dnes se na našem území od severovýchodu trvale rozpršelo, což se znatelně projevilo také na teplotách. Nejvyšší denní teploty se pohybovaly jen mezi 10 °C až 14 °C.

Ilustrační obrázek

Příští týden nás čekají letní teploty

Po chladném počasí v tomto týdnu nás čeká rychlá změna v charakteru počasí. Do střední Evropy začne proudit teplý vzduch z jižních částí Evropy. Oteplovat se začne již v neděli, kdy se teploty zastaví na 19 °C.

Ilustrační obrázek

V Beskydech vydatný déšť i sněžení

Na Lysé hoře včera spadlo podle měření ČHMÚ 48,4 mm srážek. Od dnešní půlnoci zde spadlo zatím 22,8 mm srážek. Déšť se zde v nočních hodinách mísil také se sněžením a napadly 2 cm sněhu.

Ilustrační obrázek

Na východě se rozprší a rozfouká vítr

Prohlubující se tlaková níže nad Balkánem do Česka přinese další změnu v charakteru počasí, k lepšímu bohužel nebude. Ve čtvrtek začne ovlivňovat východ našeho území. Na Moravě a ve Slezsku se tak rozprší a rozfouká silný vítr.

Ilustrační obrázek

USA sužují tornáda i sněhová bouře

Po silných tornádech na konci dubna, které zasáhly několik států, se nebezpečné počasí do USA vrátilo. Včera tornádo v plné síle zasáhlo městečko Orrick ve státě Missouri, kde zničilo nebo poškodilo většinu budov.

Ilustrační obrázek

Za tropickými vedry na jih Španělska

V Evropě od začátku května panují průměrné nebo podprůměrné teploty. Jedinou výjimku v celé Evropě tvoří Pyrenejský poloostrov (Španělsko a Portugalsko), který hlásí výrazně nadprůměrné teploty. Teploty se zde šplhají až na tropické hodnoty.

Ilustrační obrázek

Vlhký oceánský vzduch bude přinášet srážky

Dnes přes naše území přechází studená fronta, po které k nám začíná proudit vlhký vzduch z Atlantiku a jeho příliv se u nás udrží i v dalších dnech.

Ilustrační obrázek

Šumava dnes lákala na slunce i led

První májový víkend na Šumavě nezačal příliš jarně. V sobotu se na hřebeny vrátily sněhové vločky a teplota celý den zůstala kolem bodu mrazu. Slabá sněhová pokrývka se ovšem vytvořila jen ojediněle.

Ilustrační obrázek

Dnes ráno -8 °C, v úterý se oteplí až na 20 °C

Dnes ráno na mnohých místech mrzlo. Nejnižší teploty byly měřeny na západě a severu Čech. Stanice ČHMÚ Šindelová na Karlovarsku hlásila až -8,4 °C. Lehce pod -8 °C teplota klesla také na Šumavě na stanici Jelení.