Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Články

Ilustrační obrázek

Českem se prohnaly silné bouřky

V nočních hodinách Česko zasáhly silné bouřky. Ty způsobily problémy hlavně na jihu Čech, na Vysočině, ve východních Čechách a severní části Olomouckého kraje.

Ilustrační obrázek

Tropické teploty ve Středomoří

Teploty se ve Středomoří u evropského kontinentu pohybují v těchto dnech většinou kolem tropických 30 °C, ve východní části dokonce až kolem 34 °C.

Ilustrační obrázek

V neděli další vydatné deště

Další vydatné srážky do Česka z Polska v průběhu noci na neděli. Zasáhnou celé území, ale vydatné budou na severních pohraničních horách. V těchto oblastech spadne kolem 80 mm srážek.

Ilustrační obrázek

Ve Slezsku bude vydatně pršet

Zatímco v Čechách je dnes zcela slunečno, nad Moravu a Slezsko se již nasouvají od východu první oblaka. V odpoledních hodinách se zde očekávají i přeháňky nebo bouřky. Avšak srážky zatím nebudou nijak výrazné.

Ilustrační obrázek

Vlna veder v jihozápadní Evropě

Na jihozápad Evropy o víkendu proudí velmi teplý vzduch. Rtuť teploměrů se tak na většině míst ve Španělsku a Portugalsko šplhá přes 30 °C, ojediněle bylo naměřeno i přes 40 °C. Město Andújar na jihu Španělska hlásilo v sobotu odpoledne teplotu 42 °C.

Ilustrační obrázek

V Čechách se vyskytly dvě supercely

Zvlněná studená fronta dnes navečer do Česka přinesla velmi silné bouřky. Dvě z nich byly dokonce LP supercely (zkratka LP znamená Low Precipitation - jedná se o nejslabší typ supercely, tornáda se na nich většinou nevyskytují). Jedna z nich se vytvořila krátce před 19. hodinou u Sedlčan.

Ilustrační obrázek

Pardubickem se prohnalo tornádo

Dnes krátce po páté hodině se na Pardubicku vyskytlo tornádo. Z obce Vlčnov u Chrudimi ho zpozorovala paní Nikola Burkoňová, která vzdušný vír pohotově vyfotila. Přes Pardubicko v tu chvíli přecházela bouřka, když se ze základen oblaků začal k zemi spouštět vír.

Ilustrační obrázek

Tromba u obce Luká

Na jedné z nich pan Ondřej Mikulka u obce Luká na Olomoucku pozoroval po dobu 15 minut (18:20 až 18:35) trombu, která se spustil ze základny oblaků.

Ilustrační obrázek

Shelf cloud nad Plzní

Včera pozdě odpoledne a navečer přes naše území začala přecházet slábnoucí studená fronta. Do Česka tak dorazily přeháňky, ojediněle se vyskytly slabé bouřky. Jedna z bouřek byla pozorována u Plzně.

Ilustrační obrázek

Rozdělení kupovité oblačnosti

Zejména v letních měsících oblohu často pokrývají charakteristická kupovitá oblaka (kupy). Pro fotografy a malíře se jedná o nádherná oblaka – modrou oblohu střídají tmavé základny kup (ty jsou způsobené stínem samotného oblaku – čím méně světla propustí, tím tmavší je jeho základna).