Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Postupně přeháňky, hlavně na pomezí Moravy a Čech bouřky

Články

Ilustrační obrázek

Pardubickem se prohnalo tornádo

Dnes krátce po páté hodině se na Pardubicku vyskytlo tornádo. Z obce Vlčnov u Chrudimi ho zpozorovala paní Nikola Burkoňová, která vzdušný vír pohotově vyfotila. Přes Pardubicko v tu chvíli přecházela bouřka, když se ze základen oblaků začal k zemi spouštět vír.

Ilustrační obrázek

Tromba u obce Luká

Na jedné z nich pan Ondřej Mikulka u obce Luká na Olomoucku pozoroval po dobu 15 minut (18:20 až 18:35) trombu, která se spustil ze základny oblaků.

Ilustrační obrázek

Shelf cloud nad Plzní

Včera pozdě odpoledne a navečer přes naše území začala přecházet slábnoucí studená fronta. Do Česka tak dorazily přeháňky, ojediněle se vyskytly slabé bouřky. Jedna z bouřek byla pozorována u Plzně.

Ilustrační obrázek

Rozdělení kupovité oblačnosti

Zejména v letních měsících oblohu často pokrývají charakteristická kupovitá oblaka (kupy). Pro fotografy a malíře se jedná o nádherná oblaka – modrou oblohu střídají tmavé základny kup (ty jsou způsobené stínem samotného oblaku – čím méně světla propustí, tím tmavší je jeho základna).

Ilustrační obrázek

Českem se prohnaly silné bouřky

Zejména západní a severní částí Čech se včera přehnaly silné bouřky. První vlna bouřek už krátce po poledni zasáhla Středočeský a Ústecký kraj. V Praze padaly kroupy a přívalové srážky zaplavily některé ulice.

Ilustrační obrázek

Co ovlivňuje vznik silných bouřek?

Každým rokem nás sužují silné bouřky, které občas napáchají výraznější škody. Jak ovšem bouřky vznikají? V základním dělení můžeme rozdělit bouřky frontální a nefrontální. Frontální bouřky se tvoří na čele fronty, nejčastěji studené, kde je teplý vzduch nucen stoupat nad studený, který je za frontou.

Ilustrační obrázek

Přívalové srážky sužovaly Španělsko

Počasí v západní Evropě včera ovlivňoval frontální systém, který dnes začne přecházet přes Německo a naše území. Bouřky způsobily problémy hlavně ve Španělsku a Francii.

Ilustrační obrázek

Bouřky v Čechách 26.5.

Naše území je dnes stále pod vlivem vlnící se studené fronty, která počasí u nás začala ovlivňovat již včera krátce po 17. hodině, kdy se objevily první bouřky na hranicích s Německem.

Ilustrační obrázek

Počasí konce týdne

Konec tohoto týdne do Česka přinesl bouřky. Problémy působily hlavně přívalové srážky a blesky. Ve čtvrtek pozdě odpoledne přívalový déšť vyplavil obec Úlice na Plzeňsku. V pátek k zatopeným sklepům vyjížděli hasiči na Pelhřimovsku a na Náchodsku.

Ilustrační obrázek

Přívalové deště, v Německu i tornádo

Včerejší bouřky v Česku působily problémy jen lokálně. V Děčíně přívalový déšť zaplavil Podmokelskou ulici, která musela být uzavřena. Voda se dostala i do sklepů tamních domů. Další bouřky se vyskytovaly v okolí Šumavy.