Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Chladné a proměnlivé počasí s přeháňkami, na horách sněhovými

Články

Ilustrační obrázek

Na jižní Moravě bylo 18 °C

Dnešní teploty byly přibližně o 10 °C vyšší než je běžné. V Praze je dlouhodobý průměr pro dnešní den kolem 4 °C. Dnes a včera se tu teplota zastavila až na 14 °C. Ještě tepleji bylo na jižní Moravě.

Ilustrační obrázek

Šumava se předčasně loučí se zimou

Výraznější sněhová pokrývka už v Česku leží jen na Šumavě, v Krkonoších, Jeseníkách a v Beskydech, ale i zde rychle ubývá. Krušné hory mají na mnohých místech už jen nesouvislou sněhovou pokrývku. Šumava se v těchto dnech loučí se zimou.

Ilustrační obrázek

Sněhu je na horách málo

Zatímco v jiných letech je většinou v březnu na horách nejvíce sněhu, letos je tomu jinak. Sněhu je zde málo a na počátku ledna ho tu bylo mnohem více. Například v roce 2009 leželo na hřebenech hor v březnu až přes 2 metry sněhu.

Ilustrační obrázek

Teploty opět klesly i pod -20 °C

Dnešní ráno bylo opět o něco chladnější než včerejší. Na většině míst bylo dnešní ráno nejchladnější od začátku letošního roku. Na řadě míst padly desetileté rekordy. Nejvíce jich bylo překonáno v Karlovarském kraji. V Karlových Varech teplota klesla k -17,5°C.

Ilustrační obrázek

Do Česka se vrací celodenní mrazy

Po delší době se do Česka opět vrací celodenní mrazy. Ochlazovat se bude během víkendu. V neděli se již na většině území budou nejvyšší denní teploty pohybovat kolem -2 °C, v dalších dnech kolem -3 °C.

Ilustrační obrázek

Tropické bouře na jižní polokouli

Včera sužoval severní Austrálii cyklon Carlos, který dosáhl první kategorie na pětistupňové škále (Saffirova-Simpsonova stupnice). Před necelými dvěma týdny přitom severovýchod Austrálie pustošil ještě silnější cyklon Yasi.

Ilustrační obrázek

Na západě Čech napadl sníh

Dnes ráno a dopoledne na západě Čech místy i vydatně sněžilo. Většinou zde napadlo od 3 do 7 cm sněhu. Sníh byl většinou mokrý, protože ve vyšších hladinách atmosféry se teploty pohybovaly kolem nuly.

Ilustrační obrázek

Na jihu Čech bylo až 15 °C

Dnes vrcholil příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu. Počasí tak připomínalo spíše jaro než zimu. Na 17 stanicích ČHMÚ byly překonány teplotní rekordy pro tento den. Nejtepleji bylo na jihu Čech. V Byňově na stanici ČHMÚ se odpoledne teplota vyšplhala až k 15,4 °C.

Ilustrační obrázek

Jak vzniká vítr

Vítr je proudění vzduchu v atmosféře, které je vyvoláno rozdíly v tlaku vzduchu a rotací Země. Povrch země je velmi rozmanitý a některé jeho části se zahřívají rychleji a výrazněji než jiné (důležitou roli hraje barva a charakter povrchu).

Ilustrační obrázek

Bouře desetiletí v USA a Austrálii

USA dnes sužuje vydatné sněžení. Státy Wisconsin, Missouri, Oklahoma a Illinois vyhlásily výjimečný stav. Situaci výrazně komplikuje silný vítr, který v nárazech dosahuje rychlosti přes 100 km/h. Silný vítr v kombinaci s vydatným sněžením zavírá letiště a silnice po celé zemi.