Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Články

Ilustrační obrázek

Bouře desetiletí v USA a Austrálii

USA dnes sužuje vydatné sněžení. Státy Wisconsin, Missouri, Oklahoma a Illinois vyhlásily výjimečný stav. Situaci výrazně komplikuje silný vítr, který v nárazech dosahuje rychlosti přes 100 km/h. Silný vítr v kombinaci s vydatným sněžením zavírá letiště a silnice po celé zemi.

Ilustrační obrázek

Na Šumavě teploty klesly pod -20 °C

Víkendové počasí je v Česku ve znamení mrazů. Během noci při vyjasnění teploty klesají až po -10 °C, v horských údolích až pod -20 °C. Nejchladněji bylo na Horské Kvildě, kde dnes ráno teploty klesly až k -22,9 °C.

Ilustrační obrázek

Jaký nás čeká únor podle pranostik

Podle vývoje počasí v lednu by naši předci na základě pranostik usuzovali, že nás čeká spíše chladnější a zasněžený únor. Až do 20. ledna u nás letos panovalo podmračené, teplé a deštivé počasí.

Ilustrační obrázek

Do Česka se vrátí zima

Příští týden se v Česku začne postupně ochlazovat. V pondělí a v úterý bude ještě stále nadprůměrné teplo. Během středy se však začne ochlazovat a od vyšších poloh se očekává sněžení.

Ilustrační obrázek

Hracholusky mají nejvíce vody v historii

Vodní dílo Hracholusky nedaleko Plzně dnes hlásí nejvíce vody ve své historii. Již po půlnoci začala voda z přehrady nekontrolovaně odtékat přes přepad. Voda z přehrady zatím zaplavila louky, ale ohrožuje i blízké vesnice a Plzeň.

Ilustrační obrázek

Na jihozápadě se čekají povodně

Dnes v noci začne od západu v Čechách vydatně pršet. Nejvydatnější srážky se čekají právě na západě jihozápadě Čech, kde jsou navíc řeky stále rozvodněné. Do pátečního dopoledne, kdy začne déšť ustávat, zde spadne od 20 do 40 mm srážek, na Šumavě to bude ještě o něco více.

Ilustrační obrázek

Ochladilo se, někde až o 10 °C

Během pátku a o víkendu se v přílivu velmi teplého vzduchu pohybovaly teploty v průměru kolem 5 °C, ojediněle se však šplhaly až přes 10 °C. Nejtepleji bylo na jihozápadě Čech. V Klatovech a ve Vimperku se v neděli odpolední teploty zastavily až na 12 °C.

Ilustrační obrázek

Do Česka přijde obleva

V druhé polovině příštího týdne do Česka dorazí výrazná obleva. Sníh nebude tát jen v nížinách, ale i na horách. Díky inverzi, která se na některých místech vytvoří, může být na horách dokonce tepleji než v nížinách. Oteplení začne přicházet ve čtvrtek.

Ilustrační obrázek

Šumava se loučí s rokem 2010

Na Šumavě se rok 2010 loučí slunečným a krásným počasím. Jen mrazy jsou zde po ránu třeskuté. Teploty na Horské Kvildě dnes i včera klesly až k -25 °C. Níže vám přinášíme fotografie ze Šumavy ze včerejšího dne.

Ilustrační obrázek

Začala astronomická zima

Dnes v 00:38 našeho času (podle UT, univerzální čas, včera ve 23:38) začala astronomická zima. Dnešní den je označován jako zimní slunovrat, tedy okamžik, kdy Slunce při svém zdánlivém pohybu nad zemským povrchem dosáhne nejjižnější polohy.