Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Články

Ilustrační obrázek

Teploty na horách klesly pod -10 °C

Dnes ráno na většině území mrzlo. Teploty nad nulou vydržely jen na Ostravsku, kde během noci bylo oblačno. Ačkoliv v Praze teplota klesla jen k -0,1 °C, v Plzni, Olomouci nebo v Hradci Králové klesla teplota téměř k -3 °C.

Ilustrační obrázek

Chladný vzduch v Česku

Do Česka dnes pronikl chladný vzduch ze severní Evropy. A tak zatímco v roce 1989 bylo v Praze až 20 °C, dnes tu teplota zůstává kolem 7 °C. Na horách se již vytvořila i souvislá sněhová pokrývka. Nejvíce sněhu dle ČHMÚ leží na stanici Velký Javor.

Ilustrační obrázek

Na Honkong se žene silný tajfun

V jihovýchodní Asii se před několika dny zformoval silný tajfun Megi. V pondělí zasáhl Filipíny, kde mírně zeslábl, ale nad Jihočínským mořem opět nabírá na síle.

Ilustrační obrázek

Sněžit bude nejen na horách

Ve středu bude hodně oblačnosti a zejména v Čechách bude občas pršet, na horách sněžit. Teploty ještě zůstanou kolem 7 °C. Ve čtvrtek se ochladí ještě více. Teploty už budou jen mezi 2 °C až 6 °C a i v nižších polohách (nad 500 m) se očekávají sněhové nebo smíšené přeháňky.

Ilustrační obrázek

Na Jizerce bylo až -8,6 °C

Zatímco včera se odpolední teploty v Česku vyšplhaly až k 18 °C, po západu slunce začaly rychle klesat a ráno na některých místech i mrzlo. Nejchladněji bylo ve Slezsku, kde mrzlo i v nížinách.

Ilustrační obrázek

Příchod zimy do Česka dle pranostik

Na konci září se v Česku výrazně ochladilo a na horách i sněžilo. Přesně podle pranostiky Na svatého Jeronýma (30. září) stěhuje se k nám už zima. Chladné počasí potom pokračovalo ještě pár dní.

Ilustrační obrázek

Nádherný podzim na Šumavě

Zatímco na většině území bylo dnes zataženo a mlhavo, na Šumavě po celý den svítilo slunce. Jen v údolích se držely chomáčky mlhy. Teplota se odpoledne zastavila až na 17 °C.

Ilustrační obrázek

Na hřebenech Krkonoš napadal sníh

Zatímco 29. září roku 1869 teplota v Praze vystoupila až k 27,1 °C, dnes se v Praze nejvyšší denní teploty pohybovaly kolem 10 °C. Na mnohých místech dokonce padají rekordy s nejnižšími maximálními teplotami.

Ilustrační obrázek

Na severu území stoupají řeky

Trvalý déšť způsobuje vzestupy řek hlavně na sever území. V Libereckém kraji již platí na dvou místech povodňové ohrožení. Řeky sice stoupají zatím jen pozvolna, ale v noci se situace příliš zlepšovat nebude. Stále bude pršet.

Ilustrační obrázek

V neděli bude vydatně pršet

Již dnes začalo na západě Čech v ranních hodinách pršet, ale vydatně se rozprší až v noci. Srážky budou přicházet od jihu. Z Alp přes naše území přejde tlaková níže.