Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Články

Ilustrační obrázek

Teploty včera vystoupily až k 11 °C

Včera na naše území proudil teplý vzduch. Místy se vytvářela teplotní inverze. Ta vznikala díky tomu, že se příliv teplého vzduchu projevoval hlavně ve vyšších hladinách atmosféry. V hladině 850 hPa (ve výšce kolem 1500 m) se teploty v jižní a jihovýchodní části území šplhaly až přes 10 °C.

Ilustrační obrázek

Na severu Čech byl arktický den

Dnešní den je nejchladnějším z celého týdne. V noci na Jizerce v Jizerských horách dokonce teplota klesla na -26,1 °C. Hluboko pod bod mrazu ovšem teplota klesla i mimo horská údolí. V Žatci nebo Senomatech klesla lehce pod -20 °C.

Ilustrační obrázek

Tušimice hlásí nejvíce sněhu za desítky let

Zejména nížiny a velká města v západní polovině Čech pokryla nezvykle vysoká sněhová pokrývka. V Praze, Plzni, Ústí nad Labem leželo dnes ráno kolem čtvrt metru sněhu.

Ilustrační obrázek

Na Jizerce noční teploty klesly pod -20 °C

Dnes v noci se na většině území vyjasnilo, a tak teploty klesaly hluboko pod nulu. Na většině území klesly mírně pod -5 °C (Praha hlásila -6,4 °C, v Českých Budějovicích bylo -7,7 °C).

Ilustrační obrázek

V sobotu již bude na většině území sníh

V posledních dnech k nám proudí studený vzduch. Na horách již leží kolem 9 cm sněhu. Sněhové vločky se objevily i v nížinách. Denní teploty se pohybují většinou mezi 1 °C až 4 °C.

Ilustrační obrázek

Příští týden přijde zimní počasí

Již včera se ochladilo na severozápadě území, kde teploty zůstaly u 4 °C. Na východě je ovšem stále teplo. Ve Zlíně se včera rtuť teploměru vyšplhala přes 15 °C. Teploty mezi východem a západem se začnou vyrovnávat až o víkendu, kdy se ustálí na 7 °C.

Ilustrační obrázek

Teploty překonávají staleté rekordy

V Česku o víkendu převládlo velmi teplé počasí. Na naše území po přechodu frontálního systému začal v noci z pátku na sobotu proudit teplý vzduch od jihozápadu. Sobotní den byl v průměru o 13 °C teplejší než je v tuto dobu obvyklé.

Ilustrační obrázek

Krkonoše v noci čeká vichřice

Dnes v noci se naplno rozfouká čerstvý jihozápadní vítr. Nejvíce bude foukat po půlnoci na hřebenech Krkonoš, kde se očekává vichřice. Na Sněžce vítr v nárazech přesáhne i rychlost 160 km/h.

Ilustrační obrázek

Na Břeclavsku bylo téměř 21 °C

V čerstvém západním prouděním k nám i dnes proudí velmi teplý vzduch. V průměru je přibližně o 10 °C tepleji, než je v tuto dobu obvyklé. Už ráno padaly rekordy nejvyšších minimálních teplot. Takový rekord padl např. na stanici ČHMÚ v Klatovech.

Ilustrační obrázek

Poslední říjnový den na Šumavě

Dnes na Šumavě opět převládl příjemný podzimní den. Ačkoliv zpočátku dne bylo převážně oblačno, v poledne se oblačnost částečně protrhala a vysvitlo slunce. Teploty se dnes na Šumavě šplhaly až k 15 °C.