Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Články

Ilustrační obrázek

Dnes začal meteorologický podzim

Dnešním dnem začalo září a sním i meteorologický podzim, do kterého se řadí celé září, říjen a listopad. Astronomický začíná až podzimní rovnodenností (na severní polokouli kolem 23. září).

Ilustrační obrázek

Pohled na požáry v Řecku ze satelitu

Okolí řeckých Athén v posledních dnech sužují požáry. Více než 10 000 lidí již bylo evakuováno. Požáry se rychle rozšířili vlivem silného severního větru. V nárazech vítr dosáhl rychlosti přes 60 km/h. Kouř z požárů se dostal až ke Krétě.

Ilustrační obrázek

V Plzni bylo 32°C, v Německu až 37°C

Střední Evropu dnes zasáhla vlna veder. Německo má za sebou jeden z nejteplejších dnů letošního roku. Ve Vestfálsku (severozápadní Německo) se teplota šplhala až k 37°C (ve městě Münster).

Ilustrační obrázek

Českem se prohnala další squall line

Včera večer se do Česka začaly na studené frontě z Německa nasouvat silné bouřky. Ty zasáhly hlavně západ a sever Čech, kde silný vítr často vyvracel stromy. Bouřky se opět jako 23.7. zformovaly do squall line. Ta včerejší byla ovšem slabší.

Ilustrační obrázek

Teploty se šplhají přes 30°C

Dnes byl v Česku po delší době opět zaznamenán tropický den. Teploty se nejčastěji zastavily na 31°C (kromě Moravy, kde bylo v průměru o dva stupně chladněji). V Praze i v Plzni bylo 31°C.

Ilustrační obrázek

Tajfun Morakot

Nejsilnější tajfun letošního roku se v sobotu přehnal přes Tchaj-wan. Výrazné srážky způsobily obrovské záplavy. Na Tchaj-wanu si tajfun vyžádal již 12 lidských životů. Poté se přesunul do Číny.

Ilustrační obrázek

Squall line nad Českem - 23.7.2009

Po tropických vedrech Česko ve čtvrtek 23.7.2009 zasáhly velmi silné bouřky, které si vyžádaly obrovské škody. Bouřky se začaly vytvářet na západě Čech v odpoledních hodinách. Během chvíle vytvořily squall line, která postupovala dále na východ.

Ilustrační obrázek

Na jihu Čech platí na dvou místech povodňová pohotovost

Po nočním trvalému dešti došlo na jihu Čech k vzestupu hladin řek. Na Zlatém a Bezdrevském potoce až na úroveň 3. SPA. Vzhledem ke slábnutí srážek lze předpokládat, že v nejbližších hodinách již nebude docházet k dalším významnějším vzestupům.

Ilustrační obrázek

Českem se proženou velmi silné bouřky, varuje ČHMÚ

Český hydrometeorologický ústav dnes vydal upozornění na velmi silné bouřky s nebezpečnými doprovodnými jevy. Upozornění platí dokonce s extrémním stupněm nebezpečím od zítřejších 16:00 do druhé poloviny noci na pátek.

Ilustrační obrázek

U Řeckého ostrova Lefkáda řádilo tornádo

Před několika dny (23.6.2009) se u Řeckého ostrova Lefkáda vytvořilo tornádo, které pozoroval pan Vojtěch Kotek na západním pobřeží řecké Lefkády. Jev trval řádově deset až patnáct minut. Nejprve se objevila tromba, která měla tendenci zaniknout.