Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Články

Ilustrační obrázek

Squall line nad Českem - 23.7.2009

Po tropických vedrech Česko ve čtvrtek 23.7.2009 zasáhly velmi silné bouřky, které si vyžádaly obrovské škody. Bouřky se začaly vytvářet na západě Čech v odpoledních hodinách. Během chvíle vytvořily squall line, která postupovala dále na východ.

Ilustrační obrázek

Na jihu Čech platí na dvou místech povodňová pohotovost

Po nočním trvalému dešti došlo na jihu Čech k vzestupu hladin řek. Na Zlatém a Bezdrevském potoce až na úroveň 3. SPA. Vzhledem ke slábnutí srážek lze předpokládat, že v nejbližších hodinách již nebude docházet k dalším významnějším vzestupům.

Ilustrační obrázek

Českem se proženou velmi silné bouřky, varuje ČHMÚ

Český hydrometeorologický ústav dnes vydal upozornění na velmi silné bouřky s nebezpečnými doprovodnými jevy. Upozornění platí dokonce s extrémním stupněm nebezpečím od zítřejších 16:00 do druhé poloviny noci na pátek.

Ilustrační obrázek

U Řeckého ostrova Lefkáda řádilo tornádo

Před několika dny (23.6.2009) se u Řeckého ostrova Lefkáda vytvořilo tornádo, které pozoroval pan Vojtěch Kotek na západním pobřeží řecké Lefkády. Jev trval řádově deset až patnáct minut. Nejprve se objevila tromba, která měla tendenci zaniknout.

Ilustrační obrázek

Bouřka 30.6. u obce Libel

V Česku se již několik dní vyskytují v odpoledních hodinách intenzivní bouřky. Charakter počasí odpovídá spíše tropickým oblastem než mírnému pásu Česka (vysoká vlhkost). Bouřky mají na svědomí již několik zatopených obcí, polí a silnic.

Ilustrační obrázek

Česko má za sebou třetí bleskovou povodeň, hrozí další

Během noci spadlo výrazné množství srážek na Šumavě. Po včerejších povodních v Jeseníku a po tragických povodních na severu Moravy se jedná již o třetí bleskové povodně v Česku během pár dní. Předpovědi nejsou zatím vůbec optimistické.

Ilustrační obrázek

V Česku bude vydatně pršet, varuje ČHMÚ

Na počátku příštího týdne bude v Česku trvale a místy i vydatně pršet. Déšť začne přicházet od východu na výrazné teplé frontě během pondělí. V noci na úterý dorazí i na jihozápad Čech. Ve středu budou srážky postupně slábnout. Před silným deštěm varuje i ČHMÚ.

Ilustrační obrázek

Bouřky 16.6. na západě Čech

Dnes v podvečer zasáhly západ Čech bouřky, které se přihnaly z Německa. Níže vám přinášíme obrázky bouřek z Plzně. První série zachycuje bouřku, která vznikla doslova během pár minut. Druhá série zachycuje silnou bouřku z Německa, která u Plzně významně nabrala na síle.

Ilustrační obrázek

Českem se prohnaly bouřky se silným vichrem

Zejména jihozápad Čech dnes kolem poledne zasáhly bouřky, které byly doprovázené silným nárazovým větrem. V bouřkách se vyskytly i menší kroupy. Vítr v nárazech dosahoval rychlostí téměř 100 km/h a polámal stromy.

Ilustrační obrázek

Počasí 7.6. - bouřkové oblaky, mammaty, duha

Dnešní počasí v Česku bylo proměnlivé. Slunečnou oblohu střídaly kumuly (oblaka) a s nimi přeháňky, někde dokonce i bouřky, které se vyskytovaly hlavně v jižní polovině Čech. V článku vám přinášíme obrázky z dnešního dne ze západních Čech.