Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Články

Ilustrační obrázek

Víkend přinesl chladná rána

Zejména sobotní ráno bylo v Česku velice chladné. Průměrně ráno teplota klesla ke 4,6°C. Adršpach dokonce hlásil ráno -1°C. Chladno bylo i v Deštné či ve Světlé Hoře na severní Moravě, kde se teploty držely kolem 0°C. Při zemi se vyskytl slabý mráz.

Ilustrační obrázek

Tornáda.cz - nový web o tornádech

Dnes jsme spustili nový web s názvem Tornáda.cz. Web informuje uceleně o tornádech. Nechybí zde přehled případů tornád v Česku, aktuální články, předpovědi tornád, fotogalerie a další spousta informací. Doufáme, že se vám bude web líbit a rádi ho navštívíte.

Ilustrační obrázek

Teplota Jadranu se pohybuje kolem 21°C

Teplota Jadranu se pohybuje kolem 21°C. U pobřeží Chorvatska je teplota Jadranu kolem 22°C. Ovšem teplota vzduchu je zde také zatím jen kolem 24°C, zítra se teploty vyšplhají až k 29°C. Nejteplejší je středozemní moře v oblasti Kypru, kde naměříme až 24°C.

Ilustrační obrázek

Česko sužovaly bouřky, hrozí další

Během noci některá místa Česka sužovaly silné bouřky. Nejvíce problémů je hlášeno na Mladoboleslavsku a Českobudějovicku. Na Českobudějovicku se vytvořila kolem 22:00 rychle silná bouřky. Silné bouřky hrozí i dnes odpoledne a večer. Upozorňuje před nimi i ČHMÚ.

Ilustrační obrázek

V Praze padl teplotní rekord

V Praze Klementinu dnes odpoledne padl teplotní rekord. Meteorologové zde naměřili 32,5°C. Padl tak rekord z roku 1868, kdy se zde rtuť teploměru vyšplhala k 30,3°C. I na ostatních místech se teploty šplhaly až přes tropickou třicítku.

Ilustrační obrázek

Německo zasáhly silné bouřky

Včera zejména Bavorsko v odpoledních a večerních hodinách zasáhly silné bouřky, které byly doprovázeny přívalovými srážkami, silným větrem a i krupobitím. Nejméně jedenáct lidí utrpělo v souvislosti s bouřkami zranění.

Ilustrační obrázek

Teploty letos poprvé překročily tropickou třicítku

Dnes byla poprvé v letošním roce naměřená tropická třicítka a to hned na několika stanicích. Nejvyšší teplota 33°C byla naměřena na stanici Nedrahovice - Rudolec, 31°C hlásili České Budějovice, Tábor a Plzeň. S ještě častějšími tropickými teplotami musíme počítat o víkendu.

Ilustrační obrázek

Teploty Středozemního moře se pohybují kolem 20°C

Teplota Středozemního moře se v těchto dnech pohybuje kolem 20°C. Nepatrně chladnější je jeho západní a severní část, kde se teploty pohybují kolem 18°C. Tuto teplotu hlásí Mallorca, Azurové pobřeží, Itálie, Chorvatsko či Španělsko.

Ilustrační obrázek

Nedělní přívalový déšť a bouřka v Brně

V neděli přes Čechy přecházela zvlněná studená fronta a na ní na Moravě vznikaly bouřky, které byly často doprovázeny silnými lijáky. Hned dvě bouřky zasáhly i Brno. Jedna z nich proměnila parkoviště u obchodního centra v jednu velikou louži. V okolí Brna přívalové deště často strhávaly bahno na silnice.

Ilustrační obrázek

V Jeseníkách spadne až 100 mm srážek, hrozí rozvodnění toků

V Čechách začalo díky zvlněné studené frontě vydatně pršet. Na východě Čech se navíc k trvalému dešti přidají ještě silné bouřky a tak na Českomoravské vrchovině může spadnout 30 až 70 mm a v oblasti dokonce Jeseníků od nedělního dopoledne do pondělního rána 50 až 100 mm.