Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Články

Ilustrační obrázek

V Řecku se teploty šplhají až ke 40°C

V Řecku se v těchto dnech odpolední teploty drží kolem 35°C. Ojediněle vystupují až k 40°C. K tomu panuje slunečné počasí a teplota moře se pohybuje kolem 27°C. Pokud by jste hledali moře se 30°C teplotou vody, museli byste se vydat do Karibiku.

Ilustrační obrázek

Bouřky včera zasáhly západ Čech, dále budou sužovat Moravu

Včera pozdě odpoledne a večer začela počasí u nás ovlivňovat zvlněná studená fronta. Díky ní se vyskytovaly zejména na západě a severu Čech ojediněle i silné bouřky. Přinášíme vám níže krásné obrázky včerejší bouřky na Karlovarsku.

Ilustrační obrázek

Zvlněná studená fronta 1000 km jižně od nás

Nejen Česko o tomto víkendu ovlivňuje zvlněná studená fronta. Ta v těchto dnech leží napříč celou Evropou. Přes severní Španělsko, jih Francie a Alpy se táhne až k nám a pokračuje dále na Skandinávský poloostrov a celá zůstává téměř bez pohybu.

Ilustrační obrázek

Teploty Středozemního moře jsou relativně vysoké

Teploty Středozemního moře se pohybují většinou kolem příjemných 25°C. Jadran hlásí až 26°C. Teplota vzduch se v Chorvatsku pohybuje kolem 30°C a ojediněle se vyskytují odpolední přeháňky. Slunečnější a teplejší počasí panuje na řeckých ostrovech.

Ilustrační obrázek

Zítra a pozítří nás čekají tropické teploty

V Česku se zítra a ve čtvrtek teploty budou šplhat i přes tropickou třicítku. Ojediněle vystoupí až k 34°C. Místy zřejmě padnou i regionální rekordy. Před vysokými teplotami upozorňuje i ČHMÚ. Upozornění platí pro celou ČR od zítřejšího poledne do pátečního večera.

Ilustrační obrázek

Plzní se přehnala silná bouřka

Dnes (25.6.2008) přes naše území přecházela studená fronta. Ještě před ní se v Plzni teploty vyšplhaly až k 32°C. Chvíli padali i kroupy. V centru Plzně poletovaly informační tabule a květináče z oken domů, vypadává i signál mobilních operátorů a elektrický proud.

Ilustrační obrázek

Česko zasáhnou silné bouřky

Českem se dnes pozdě odpoledne a večer přeženou silné bouřky. Před bouřkami s nebezpečnými doprovodnými jevy varuje i ČHMÚ. Upozornění platí pro Liberecký, Karlovarský, Ústecký, Královéhradecký, Olomoucký a Středočeský kraj.

Ilustrační obrázek

ČHMÚ varuje před silnými bouřkami

Český hydrometeorologický ústav dnes vydal upozornění na silné bouřky pro všechny kraje kromě Plzeňského, Karlovarského a Ústeckého. V bouřkách se ojediněle vyskytnou přívalové srážky kolem 40 mm, kroupy a nárazový vítr kolem 20 m/s. Bouřky se budou tvořit na zvlněné studené frontě.

Ilustrační obrázek

Podívejte se na bouřkový oblak svrchu

Určitě jste již každý viděli ze země bouřkový oblak s kovadlinou tzv. cumulonimbus incus. Jak ovšem takový oblak vypadá svrchu (např. z letadla)? Nyní díky níže umístěným obrázkům máte možnost to poznat.

Ilustrační obrázek

První letní den přinese teploty kolem 25°C

V sobotu začne astronomické léto. Tento první letní den se ponese ve znamení proměnlivého počasí s teplotami do 25°C, na Moravě až do 27°C. Zřejmě se tedy bude jednat o teplotně pravý letní den (maximální teplota musí vystoupit k 25°C).