Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od jihovýchodu postupně srážky, někde i zabouří

Články

Ilustrační obrázek

Teploty se vyšplhaly až k 20°C, přes týden bude chladněji

Dnes bylo podle očekávání většinou jasno až skoro jasno a teploty se pohybovaly kolem 18°C. Nejtepleji bylo na severu Čech. V Žatci a v Teplicích se teplota zastavila až na 20°C. Rekord z roku 1874 pro Prahu Klementinum činí na dnešek 26.3°C.

Ilustrační obrázek

První podzimní den je tady

Dnešním dne začalo předposlední roční období tohoto roku - astronomický podzim (meteorologický podzim začal již 1. září). Noc je dnes stejně dlouhá jako den (v dalších dnech se budou noci prodlužovat). Rovnodenost nastane přesně v 17 hodin a 44 minut.

Ilustrační obrázek

Na hory dnes přišla zima, loni sněžilo dříve

V přílivu chladného vzduchu od severovýchodu se dnes teploty drží jen kolem 8°C, na horách jen kolem 1°C a od poloh 1200 m padá sníh s deštěm. Dopoledne se dokonce na Sněžce vytvořila slabá sněhové pokrývka.

Ilustrační obrázek

Hurikán Ike míří do Mexického zálivu

Kubu a o víkendu i Havanu zpustošil hurikán Ike. Na Kubě bylo více než milion lidí evakuováno. V průběhu noci na Kubě vítr v nárazech dosahoval rychlosti až 200 km/h. Nyní míří na Havanu a potom dále do Mexického zálivu. Na Havanu dorazí zítra ráno.

Ilustrační obrázek

Teploty se včera šplhaly až k 33°C

Včerejší počasí přineslo do Česka tropické teploty. Na většině míst (kromě severozápadních Čech) v nížinách teplota po poledni překročila hranici 30°C. Nejtepleji bylo v Táboře, Hradci Králové či v Poděbradech. Teplota se zde vyšplhala až k 33°C.

Ilustrační obrázek

Víkendový západ slunce zbarvil výbuch sopky

Víkendové počasí přineslo slunečnou oblohu a krásné, barevné západy slunce. To bylo způsobeno přítomností vulkanického materiálu ve stratosféře, díky výbuchu sopky Kasatochi na Aleutských ostrovech (nedaleko Aljašky).

Ilustrační obrázek

Hurikán Gustav se řítí Mexickým zálivem, New Orleans se evakuuje

Hurikán Gustav dnes opustil ostrov Kuba a míří na New Orleans. Na Ostrově mládeže zanechal hurikán obrovskou spoušť. Vítr dosahoval rychlosti až 240 km/h. Nyní se nachází v oblasti Mexického zálivu a míří směrem na New Orleans, kde starosta města vyhlásil povinnou evakuaci.

Ilustrační obrázek

Bouřky v Rakousku - supercela, shelf cloud, blesky

Léto roku 2008 přineslo do Rakouska bouřky, některé i velice silné. Přinášíme Vám přehled (obrázky) těch nejsilnějších ze severozápadní části Rakouska v okolí města Kirchschlag (mezi Lincem a Vídní). Dne 12.7.2008 zasáhla Rakousko supercela.

Ilustrační obrázek

Studená fronta s malou bouřkou v Českém Švýcarsku

V úterý večer přes naše území přecházela studená fronta. Ta přinesla zejména do Saska a Bavorska v Německu i silné bouřky. V Česku se vyskytovaly jen ojediněle slabé a malé bouřky. Jedna z nich byla pozorovatelná i z Českého Švýcarska.

Ilustrační obrázek

Bouře a tornáda si v Evropě vyžádaly tři oběti

Evropu včetně východní části Česka dnes zasáhly silné bouřky. Nejhorší situace byla v Polsku, kde se vyskytlo i tornádo. Bouře si zde vyžádala dvě oběti a jednu i v Itálii, kde po zásahu bleskem zahynul 10letý chlapec. Silný vítr v Polsku lámal stromy a ničil domy.