Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Články

Ilustrační obrázek

Na severovýchodě zesílí vítr, varuje ČHMÚ

V průběhu dnešního dne bude na Moravě a ve východních Čechách zesilovat jižní vítr. Nejsilněji bude foukat zítra v krajích Pardubickém, Olomouckém a Moravskoslezském. Pro ně platí i upozornění ČHMÚ. Na hřebenech hor dosáhne vítr v nárazech rychlosti až 108 km/h.

Ilustrační obrázek

Víkend byl většinou slunečný, po ránu s mlhami

Víkendové počasí v Česku bylo většinou slunečné, jen na východě Čech a částečně na severu území se mlhy místy udržely po celý den. Níže vám přinášíme snímky mlhy z dnešního rána od našeho kolegy pana Christiana Nimmervolla z Rakouska.

Ilustrační obrázek

Víkend byl chladný - ráno mrzlo, v Krkonoších ležel sníh

Víkend v Česku byl ve znamení většinou slunečného počasí a přílivu chladného vzduchu od severozápadu. Díky tomu se ranní teploty dostaly na většině míst v sobotu i v neděli pod nulu. Nejchladněji bylo v sobotu při zemi v Plzni. Teplota zde klesla až k -7°C.

Ilustrační obrázek

Podzimní Šumava - neděle přinesla slunečné počasí

V tomto článku vám přinášíme nádherné podzimní snímky z Šumavy ze včerejšího dne (z neděle 12.10.). Počasí bylo slunečné a lákalo do podzimně zbarvené přírody. Podobné počasí bude zřejmě převládat i o této neděli, jen bude o něco chladněji.

Ilustrační obrázek

Chebsko zasáhlo další zemětřesení

Chebsko dnes ráno v 9:40 zasáhlo další (v pořadí třetí) zemětřesení o síle 3,9 stupně. Bylo tedy srovnatelné s pátečním. Ohnisko zemětřesení je vždy pod obcí Nový Kostel na Chebsku a dnešní otřesy byly mezi 3,8 až 3,9 stupně Richterovy škály.

Ilustrační obrázek

Inverzní oblačnost - jak poznat, kdy se rozpustí

V těchto dnech se většinou po ránu ve středních a nižších polohách probouzíme do oblačného, pošmourného a mlhavého počasí. To způsobuje tlaková výše, díky které vzniká teplotní inverze. Běžně teplota s výškou klesá, ale při teplotní inverzi je tomu obráceně.

Ilustrační obrázek

Víkendové počasí bude lákat na výlety do přírody

Předpovědi se vyplnily a dnešním dnem v Česku započíná po delší době období slunečného a teplého počasí. Na obloze bude většinou skoro jasno až polojasno a teploty se budou držet kolem 18°C, o víkendu vystoupí až k 22°C.

Ilustrační obrázek

Teploty se vyšplhaly až k 20°C, přes týden bude chladněji

Dnes bylo podle očekávání většinou jasno až skoro jasno a teploty se pohybovaly kolem 18°C. Nejtepleji bylo na severu Čech. V Žatci a v Teplicích se teplota zastavila až na 20°C. Rekord z roku 1874 pro Prahu Klementinum činí na dnešek 26.3°C.

Ilustrační obrázek

První podzimní den je tady

Dnešním dne začalo předposlední roční období tohoto roku - astronomický podzim (meteorologický podzim začal již 1. září). Noc je dnes stejně dlouhá jako den (v dalších dnech se budou noci prodlužovat). Rovnodenost nastane přesně v 17 hodin a 44 minut.

Ilustrační obrázek

Na hory dnes přišla zima, loni sněžilo dříve

V přílivu chladného vzduchu od severovýchodu se dnes teploty drží jen kolem 8°C, na horách jen kolem 1°C a od poloh 1200 m padá sníh s deštěm. Dopoledne se dokonce na Sněžce vytvořila slabá sněhové pokrývka.