Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Články

Ilustrační obrázek

Počasí na Vánoce z let minulých

Zajímavá vás jaké bylo počasí v předešlých letech o Vánocích? Pokud ano, v tomto článku se dozvíte jaké bylo počasí o Vánocích v roce 2006, 2005 a 2004 a jaké jsou rekordy Vánoc (nejvyšší teplota, kdy bylo nejvíce sněhu atd.) Předpověď počasí na letošní Vánoce začneme sestavovat v průběhu prosince.

Ilustrační obrázek

V pátek na Šumavě bylo téměř 15°C

Díky inverzím bylo v nížinách po většinu tohoto týdne zataženo (jen na Moravě občas vysvytlo slunce). Na horách ovšem bylo slunečno a velice teplo. Na Šumavě na Churáňově v pátek bylo dokonce až 14,7°C ve stínu, zatímco v nížinách se teploty pohybovaly kolem 2°C.

Ilustrační obrázek

Česko zasype sníh

Příští týden do Česka vtrhne sněžení. Chladné počasí začne přicházet již v neděli, kdy začne postupně v Čechách ve středních polohách sněžit (místy se budou vyskytovat sněhové přeháňky). Zatímco v sobotu se teploty vyšplhají až k 7°C, v sobotu v Čechách nepřesáhnou 4°C.

Ilustrační obrázek

V závěru týdne přijde oteplení

Na horách v těchto dnech leží kolem půl metru sněhu, na hřebenech přes metr sněhu, což je v této době neobvyklé. Sníh ovšem již o víkendu začne na horách rychle odtávat, neboť teploty i na horách stoupnou nad 6°C. V nížinách se při inverzích budou pohybovat kolem 3°C.

Ilustrační obrázek

Na horách je spousta sněhu, který hned tak neroztaje

Na horách leží kolem 30 cm sněhu a na některých místech se již v neděli rozjely vleky. V krkonoších dokonce platí 2. stupeň lavinového nebezpečí. Až 60 cm sněhu hlásí Špindlerův Mlýn, Boží Dar, Herlíkovice či Benecko. Zatím nejméně sněhu leží v Beskydech, kde se sněhová pokrývka pohybuje kolem 18 cm.

Ilustrační obrázek

Husté sněžení komplikuje dopravu

Dnes na většině území sněžilo. V Čechách (zejména západních) v poledne sněžení přešlo v déšť. Na Moravě se udrželo po celý den i v nejnižších polohách. Sněžení komplikovalo dopravu. V Libereckém kraji byla špatná situace hlavně dopoledne na silnicích, které blokovaly uvízlé kamiony.

Ilustrační obrázek

Na horách začala lyžařská sezóna

Již několik dní na horách sněžení a díky tomu se dnes rozjely na horách první vleky. Na Černé hoře u Janských Lázní leží celkem 40 centimetrů prašanu. Běžkaře potěší deset kilometrů upravených tratí. Areál Horní Mísečky nabízí téměř 15 kilometrů tratí pro bruslení.

Ilustrační obrázek

Česko zasáhne zítra vichřice

Zejména zítra bude Česko sužovat silný vítr, který bude v nárazech na horách dosahovat až rychlosti 100 km/h. Na silný vítr vydal upozornění i ČHMÚ, které se vzatuhe pro všechny kraje kromě Zlínkského a Jihomoravského. Upozornění platí od zítřejších rána až do čtvrtečního rána.

Ilustrační obrázek

Na horách napadne až půl metru sněhu

Na hřebenech hor dnes sněžilo. Již na Pradědu a na Lysé hoře dnes leží poprašek sněhu. I v dalších dnech bude na horách sněžit. Zejména v úterý a ve středu může na horách napadnout až 25 cm nového sněhu. K tomu bude vát čerstvý nárazovitý vítr. V nížinách se ukáží sněhové vločky zřejmě až o víkendu.

Ilustrační obrázek

Listopad bude chladnější, než je obvyklé

Září a říjen byly na našem území teplotně podprůměrné měsíce. V tomto trendu bude zřejmě pokračovat i listopadové počasí. Listopad by měl být teplotně podprůměrný (průměrná teplota je v listopadu 3,1°C) a srážkově by měl být průměrný.