Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a po chladném ránu odpoledne až 20 °C

Články

Ilustrační obrázek

Minulý rok bylo také teplo, ochlazení přišlo až 23. ledna

Dnes se na většině území pohybují teploty kolem 5°C a k tomu je na obloze oblačno. Minulý rok převládalo ještě teplejší počasí. Teploty se většinou pohybovaly kolem 10°C a na obloze bylo oblačno. Oblačné počasí minulý rok vydrželo až do 18. ledna, kdy se přes naše území přehnal tzv. orkán Kyrill.

Ilustrační obrázek

Večer se budou tvořit zmrazky a náledí

Dnes přes naše území přecházela okluzní fronta (stejně jako o víkendu) a ojediněle se na ní tvořila ledovka. Na východě a severu území místy připadli další centimetry sněhu. Po frontě se výrazně oteplilo a sněhová pokrývka, která leží po víkendovém sněžení na většině území, začala rychle tát.

Ilustrační obrázek

Česko sužuje ledovka a sníh

V průběhu včerejšího dne přes naše území od západu začala přicházet okluzní fronta. Již kolem 16:00 se objevily mrznoucí srážky v Karlovarském kraji. I přes teploty pod nulou (kolem -4°C) pršelo a déšť okamžitě namrzal. Podobně situace byla v první polovině noci i v krajích Plzeňském, Ústeckém a Středočeském.

Ilustrační obrázek

ČHMÚ varuje před ledovkou

Český hydrometeorologický ústav dnes vydal upozornění před ledovkou, která hrozí na celém území České republiky. Upozornění platí v Čechách od 15:00 až do pondělního poledne. V moravských krajích se ledovka začne vytvářet od dnešní půlnoci.

Ilustrační obrázek

Na horách panují dobré lyžařské podmínky

Většině lyžařských středisek je na nastávající víkend a Silvestr v provozu a hlásí dobré až ideální podmínky. Na sjezdovkách leží většinou kolem 40 cm technického sněhu. Teplota se přes den pohybuje mírně nad nulou, v noci klesá až k -15°C. Denní teploty na horách klesnou pod nulu v neděli, kdy na našem území skončí inverzní ráz počasí.

Ilustrační obrázek

Jak vzniklo slovo počasí

Dříve se místo slova počasí používalo slovo čas, které mělo stejný význam a od něho později vzniklo i dnes často používané slovo počasí. Díky tomu se dříve říkávalo - Po téhle bouři se určitě vyčasí. I v jiných jazycích existuje podoba mezi slovem vyjadřující čas a počasí.

Ilustrační obrázek

Šťastné prožití vánočních svátků

Přejeme Vám všem šťastné, klidné a ničím nerušené prožití vánočních svátků. Ať máte krásné letošní Vánoce přeje redakce In-počasí.

Ilustrační obrázek

Přírodu obalila jinovatka

V posledních dnech se v nížinách při inverzním počasí vytvořily mlhy a díky nim přírodu oblalila místy i silná vrstva jinovatky. Jak jinovatka nyní vypadá v nížinách (v Plzni) si můžete prohlédnout na fotografiích v článku.

Ilustrační obrázek

Čekají nás inverze a na horách oteplení

Počasí v dalších dnech nebude příliš měnit svůj charakter. Stučně řečeno bude v nížinách stále zataženo s teplotami mírně pod nulou a na horách bude slunečno s teplotami postupně nad nulou. Začne se totiž oteplovat, ovšem díky inverzím se oteplení projeví hlavně na horách.

Ilustrační obrázek

Podmínky pro lyžování na horách se zlepšily

Na blížicí se víkend jsou na horách v některých lyžařských střediscích dobré podmínky pro lyžování. Situace se oproti minulému týdne, kdy pršelo a teplota se pohybovala kolem 5°C, výrazně zlepšila. Během posledních dnů na horách napadlo do 15 cm sněhu, na Šumavě až 20 cm sněhu. Navíc díky nízkým teplotám je možné uměle zasněžovat.