Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

Články

Ilustrační obrázek

Česko zasáhly silné bouřky

Včera Česko zasáhly silné bouřky, které se přesouvaly z východu na západ. Nejdříve tedy zasáhly jižní Moravu. Tři blesky ochromili dopravu na hlavním nádraží v Brně. Ve Zlínském kraji museli hasiči často vyjíždět k popadaným stromům. V článku vám přinášíme obrázky z bouřky v Plzni.

Ilustrační obrázek

Na severozápadě Čech ráno bouřilo

Zatímco včera se na západě Čech teploty šplhaly až k 23°C, dnes zůstávají při dešti jen kolem 9°C. Na západě Čech na většině území trvale prší. Místy zde dnes spadne až přes 30 mm srážek. Dešti předcházela v ranních hodinách bouřka.

Ilustrační obrázek

Počasí v Česku: teplo jak na jihu a bouřky jak v létě

V Česku panuje v těchto dnech nadprůměrně teplé počasí. Teploty jsou zde stejně vysoké jako v rekreačních oblastech na jihu Evropy. V Řecku je dokonce ještě o něco chladněji. V sobotu jsme na některých místech zaznamenali dokonce teplotně letní den.

Ilustrační obrázek

Ve španělském městě Málaga řádilo tornádo

Dnes brzy ráno na jihozápadě Španělska ve městě Málaga řádilo siné tornádo. Tornáda o síle F2 napáchalo ve městě výrazné škody. Strhlo střechu autobusového nádraží, rozbíjelo okna a převracelo reklamní billboardy.

Ilustrační obrázek

Bouřky v Rakousku - supercela, shelf cloud, blesky

Léto roku 2008 přineslo do Rakouska bouřky, některé i velice silné. Přinášíme Vám přehled (obrázky) těch nejsilnějších ze severozápadní části Rakouska v okolí města Kirchschlag (mezi Lincem a Vídní). Dne 12.7.2008 zasáhla Rakousko supercela.

Ilustrační obrázek

Studená fronta s malou bouřkou v Českém Švýcarsku

V úterý večer přes naše území přecházela studená fronta. Ta přinesla zejména do Saska a Bavorska v Německu i silné bouřky. V Česku se vyskytovaly jen ojediněle slabé a malé bouřky. Jedna z nich byla pozorovatelná i z Českého Švýcarska.

Ilustrační obrázek

Noční bouřky - na západě Čech spadlo až 50 mm srážek

Přes Česko večer z Německa (Bavorska) postupovaly bouřky. Ty zasáhly zejména západ a sever Čech. Ve městě Plasy nedaleko Plzně spadlo až 51 mm srážek. Přes 50 mm srážek spadlo i na některých místech Šumavy.

Ilustrační obrázek

Česko zasáhnou silné bouřky, varuje ČHMÚ

Přes naše území v průběhu noci bude postupovat od západu k východu studená fronta. Před ní k nám proudí od jihu velmi teplý vzduch. Bouřky budou místy doprovázené přívalovými srážkami, ojediněle kroupami a silným nárazovým větrem s nárazy až kolem 25 m/s.

Ilustrační obrázek

ČHMÚ varuje před sinými bouřkami

V odpoledních hodinách se dnes a zítra budou vytvářet na celém území bouřky, které budou ojediněle doprovázené silným nárazovým větrem, přívalovými srážkami (s krátkodobými úhrny kolem 30 mm) a krupobitím. Dnes se budou bouřky vytvářet hlavně na Moravě.

Ilustrační obrázek

Supercela v Česku u Neratovic - 25.6.2008

Po několikadenních tropických teplotách se dne 25.6.2008 v 17:20 začala přibližovat k mému bydlišti silná bouřková oblačnost. S přicházející frontovou oblačností jsem začal pozorovat velmi netradiční mrakový útvar, který se moc často v našich podmínkách nevyskytuje.