Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Články

Ilustrační obrázek

Vysoká vlhkost vzduchu – dusno

I přestože v posledních dnech v Česku nepanují nijak význačně vysoké teploty, je venku relativně nepříjemně dusno. To je způsobeno vysokou vlhkostí vzduchu při letních teplotách.

Ilustrační obrázek

Rozdělení kupovité oblačnosti

Zejména v letních měsících oblohu často pokrývají charakteristická kupovitá oblaka (kupy). Pro fotografy a malíře se jedná o nádherná oblaka – modrou oblohu střídají tmavé základny kup (ty jsou způsobené stínem samotného oblaku – čím méně světla propustí, tím tmavší je jeho základna).

Ilustrační obrázek

Co ovlivňuje vznik silných bouřek?

Každým rokem nás sužují silné bouřky, které občas napáchají výraznější škody. Jak ovšem bouřky vznikají? V základním dělení můžeme rozdělit bouřky frontální a nefrontální. Frontální bouřky se tvoří na čele fronty, nejčastěji studené, kde je teplý vzduch nucen stoupat nad studený, který je za frontou.

Ilustrační obrázek

Jak vzniká vítr

Vítr je proudění vzduchu v atmosféře, které je vyvoláno rozdíly v tlaku vzduchu a rotací Země. Povrch země je velmi rozmanitý a některé jeho části se zahřívají rychleji a výrazněji než jiné (důležitou roli hraje barva a charakter povrchu).

Ilustrační obrázek

Začala astronomická zima

Dnes v 00:38 našeho času (podle UT, univerzální čas, včera ve 23:38) začala astronomická zima. Dnešní den je označován jako zimní slunovrat, tedy okamžik, kdy Slunce při svém zdánlivém pohybu nad zemským povrchem dosáhne nejjižnější polohy.

Ilustrační obrázek

Proč prší víc na horách?

Srpen byl v Česku a v celé střední Evropě nezvykle bohatý na srážky. Nejvíce srážek spadne obvykle v horských oblastech, a to především na návětrných stranách. Větší srážkové úhrny v horách způsobuje jejich povrch (orografie).

Ilustrační obrázek

Vznik a pohyb blesku

Velmi nebezpečným projevem bouřek je blesk. Příčinou blesku mezi oblakem (resp. částicemi ledu a vody) a zemí je vyrovnání záporného náboje bouřkového oblaku s kladným nábojem povrchu země.

Ilustrační obrázek

Synoptické mapy

Synoptické mapy zaznamenávají a zobrazují různé meteorologické prvky. Do synoptických map se zaznamenávají frontální systém, tlakové níže a výše, izobary popř. staniční kroužky a další meteorologické prvky.

Ilustrační obrázek

Inverzní oblačnost - jak poznat, kdy se rozpustí

V těchto dnech se většinou po ránu ve středních a nižších polohách probouzíme do oblačného, pošmourného a mlhavého počasí. To způsobuje tlaková výše, díky které vzniká teplotní inverze. Běžně teplota s výškou klesá, ale při teplotní inverzi je tomu obráceně.

Ilustrační obrázek

Podívejte se na bouřkový oblak svrchu

Určitě jste již každý viděli ze země bouřkový oblak s kovadlinou tzv. cumulonimbus incus. Jak ovšem takový oblak vypadá svrchu (např. z letadla)? Nyní díky níže umístěným obrázkům máte možnost to poznat.