Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Články

Ilustrační obrázek

Blýskavice aneb jak daleko je vidět bouřka

Blýskavici lze pozorovat zejména ve večerních hodinách. Jedná se o blýskání na obzoru bez slyšitelného hřmění. Samotná bouřka je od místa pozorování, kde většinou bývá jasná obloha, vzdálená desítky až stovku kilometrů. Z Prahy tak můžeme vidět blýskavici z bouřky, která se nachází právě na Šumavě.

Ilustrační obrázek

Co je to aprílové počasí

Jedná se o lidový název pro proměnlivé a nestálé počasí (neměl by vám chybět deštník) vyskytující se ve střední Evropě na jaře. Při pravém aprílovém počasí je venku větrno, chladno a velice rychle se střídají silné přeháňky se slunečnou oblohou.

Ilustrační obrázek

Víte co je to astrometeorologie?

Určitě jste již slyšeli o astrologii, která zkoumá vliv dějů ve vesmíru na pozemské události (zejména na lidi). Proto se dříve lidé domnívali, že postavení planet, hvězd atd. ovlivňuje i počasí. Vznikla tedy astrometeorologie, která připisovala vesmírným tělesům (hlavně Měsíci) přímý vliv na počasí.

Ilustrační obrázek

Jak vzniklo slovo počasí

Dříve se místo slova počasí používalo slovo čas, které mělo stejný význam a od něho později vzniklo i dnes často používané slovo počasí. Díky tomu se dříve říkávalo - Po téhle bouři se určitě vyčasí. I v jiných jazycích existuje podoba mezi slovem vyjadřující čas a počasí.

Ilustrační obrázek

Mlha

Na podzim často zažíváme zejména v ranních hodinách v nížinách mlhy. Zejména na konci podzimu se může udržet mlha i po celý den. Mlha se skládá z malých vodních kapiček nebo drobných ledových krystalků rozptýlených ve vzduchu.

Ilustrační obrázek

Co je to UV-Index

Zemi před nebezpečným ultrafialovým zářením od slunce chrání ozonová vrstva. Ozónová vrstva je ovšem s části narušená a trochu ultrafialového záření od slunce pustí na zemský povrch (nezachytí ho). Množství, které se na zemský povrch dostane. je označováno UV-Indexem.

Ilustrační obrázek

Pojmy z meteorologie

Pokud nevíte co znamenají různé odborné termíny z meteorologie, určitě prostudujte článek s názvem Pojmy z meteorologie.

Ilustrační obrázek

Duha

Určitě jste již zažili přeháňkové počasí (tzv. aprílové), kdy chvíli prší a chvíli svítí slunce. A právě při takovémto počasí můžeme pozorovat zajímavý optický úkaz. Duhu. Na obloze se jeví jako barevná polokružnice.

Ilustrační obrázek

Meteorologické ústavy

V tomto článku naleznete přehled většiny meteorologických ústavů v Evropě.

Ilustrační obrázek

Bríza

Především v letních obdobích má přes den pevnina větší teplotu, díky tomu vzduch nad ní stoupá, čímž na jeho místo proudí chladnější vzduch z oceánu. Tento jev se projevuje slabým větrem, který se nazývá mořská bríza.