Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Články

Ilustrační obrázek

Na Madeiře napadl sníh

Hluboké tlakové níže, které přinášejí vichřice a vydatné srážky na západ Evropy, způsobily i sněžení na ostrově Madiera v subtropickém páse u severní Afriky.

Ilustrační obrázek

Teploty na Šumavě překročily 15 °C

Šumava dnes hlásí nejvyšší teploty z celého Česka, které překonávají dlouholeté teplotní rekordy pro dnešní den. Stanice ČHMÚ na Churáňově zaznamenala 13,4 °C, Černá v Pošumaví 18,1 °C, Vyšší Brod 16,5 °C, Kašperské Hory 16,4 °C.

Ilustrační obrázek

Sněhová bouře v USA, orkán v Británii

Další sněhová bouře v těchto dnech zasáhla USA. Nezvyklé mrazy sužují jižní státy. První komplikace se objevily již v úterý, kdy přicházející studená fronta přinesla mrznoucí déšť. Nejhůře byly postiženy státy od Texasu po Severní Karolínu.

Ilustrační obrázek

Mírná zima v celé Evropě, na Balkáně 22 °C

Teploty na severu a východě Evropy jsou nyní o 8 °C vyšší, než je obvyklé. Odchylka od průměru je zde z celé Evropy nejvýraznější. V Česku jsou teploty o cca 4 °C vyšší, než je dlouhodobý průměr.

Ilustrační obrázek

V Jeseníkách a Beskydech napadl sníh

Včera přes naše území přecházel frontální systém, který na východ našeho území přinesl déšť, do vyšších poloh sněžení. Nové sněhové pokrývky se tak dočkaly především Jeseníky a Beskydy.

Ilustrační obrázek

Do Česka se vrátilo jarní počasí

Zatímco v předchozích dnech jsme měřili nadprůměrně vysoké teploty jen lokálně, dnes se vyskytují na celém území. V uplynulých dnech bylo teplo především na Ostravsku a na Šumavě, kde se netvořila inverze.

Ilustrační obrázek

Počasí v Soči - polojasno a přes 10 °C

Zítra začnou oficiálně olympijské hry v Soči na jihu Ruska. Jaké zde bude v nejbližších dnech panovat počasí? Soči leží v subtropickém páse a u Černého moře a tak zde žádné výraznější mrazy nepanují.

Ilustrační obrázek

Mohutné vichřice rozbouřily Atlantik

Nad Atlantikem se opět začaly tvořit hluboké tlakové níže, které postupují přímo do západní Evropy, především na Britské ostrovy. Atlantský oceán je tak opět velmi rozbouřený. Několikametrové vlny zasáhly západní pobřeží Evropy v úvodu tohoto týdne.

Ilustrační obrázek

Leden byl teplotně nadprůměrný

V uplynulém prosinci se v Praze průměrná teplota pohybovala kolem 2,3 °C, V letošním lednu sice poklesla na 1,5 °C, ale leden je nejchladnějším měsícem roku. Za nižším průměrem stálo především citelné ochlazení v poslední lednové dekádě.

Ilustrační obrázek

Slovinsko ochromil vydatný mrznoucí déšť

Nejhorší byla situace ve městě Postojna na západě Slovinska. Výrazné problémy ale hlásil i chorvatský Čabar, který leží nedaleko slovinských hranic. V těchto oblastech v posledních dnech spadlo až 50 mm srážek ve formě deště.