Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Články

Ilustrační obrázek

Další mrazivé ráno

Dnešní ráno bylo ještě o něco mrazivější než v předchozích dnech. Tepleji bylo jen na Šumavě, kde včera na stanici ČHMÚ Kvilda - Perla (Jezerní slať) teplota klesla až na -11,7 °C. Dnes zde zesílil vítr a chladný vzduch z mrazových kotlin rozfoukal.

Ilustrační obrázek

Mohlo by sněžit na konci září v nížinách?

Do Česka v tomto týdnu proudí chladný vzduch ze severovýchodu. Jeho příliv bude vrcholit ve středu, kdy bude v průměru ještě o 3 °C chladněji než dnes. Noční a ranní teploty budou klesat i pod bod mrazu.

Ilustrační obrázek

Dnešní ráno bylo mrazivé

Díky jasnému počasí, slabému větru a přílivu chladného vzduchu byla dnešní noc velmi chladná. Teploty na více než 70 meteorologických stanicích ČHMÚ klesly alespoň mírně pod bod mrazu. Přízemní mráz se vyskytl dokonce na většině území.

Ilustrační obrázek

Čekají nás přízemní mrazíky

V posledních dnech je na obloze hodně oblačnosti a během noci díky tomu v nížinách mnohde teploty neklesají ani pod 10 °C. Situace se ovšem změní. Zítra přes naše území přejde studená fronta.

Ilustrační obrázek

Tajfun Usagi zasáhl jižní Čínu

Tajfun Usagi, který zeslábl na tajfun 2. kategorie, dnes dorazil na pobřeží jižní Číny, kde zasáhl Hongkong. Uzavřeny zůstávají letiště a přístavy a region se připravuje na záplavy a sesuvy půdy.

Ilustrační obrázek

Druhá zářijová dekáda byla chladná a deštivá

Včera skončila druhá zářijová dekáda (období od 10. do 20. září), která do Česka přinesla chladné a deštivé počasí. Po celé období k nám proudil spíše chladnější vzduch a teploty se nad 20 °C příliš často nedostávaly.

Ilustrační obrázek

Příliv teplejšího vzduchu na obzoru

Poloha tlakových útvarů se v dalších dnech bude měnit. Do západní a postupně i střední Evropy začne proudit teplejší vzduch. Již v neděli se ve Velké Británii očekávají teploty až kolem 23 °C.

Ilustrační obrázek

Na Sněžce napadl první sníh nadcházející zimy

Krkonoše se dnes dočkaly prvního sněžení nadcházející zimy. V polohách nad 1300 m se objevily sněhové vločky a na Sněžce dokonce napadl poprašek sněhu. Teploty se na naší nejvyšší hoře pohybují kolem 0 °C. Díky čerstvému větru je ovšem pocitová teplota až -7 °C.

Ilustrační obrázek

Severní Ameriku sužuje povodeň i hurikán

Rozvodněné řeky zničily stovky domů a silnic. Některá města zůstala zcela odříznutá od okolního světa. Srážkové úhrny překonávaly rekordy. Ve městě Boulder spadlo během čtvrtka 178 mm za 24 hodin.

Ilustrační obrázek

V Orlických horách spadlo přes 60 mm srážek

Východ našeho území zasáhl v posledních hodinách vydatný déšť. Vysoké srážkové úhrny byly měřeny již během pátečního dne, kdy se vyskytovaly četné přeháňky a ojediněle i bouřky se srážkovými úhrny až kolem 30 mm. Večer na východ našeho území dorazil trvalý déšť.