Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Články

Ilustrační obrázek

Na Šumavě mráz, v Cáchách tropická noc

Zatímco u nás noční teploty klesaly i pod 10 °C a v horských údolích se vyskytly mrazy (Kvilda Perla na Šumavě hlásila až -4,2 °C), o pár stovek kilometrů na západ byla situace naprosto odlišná. V západní polovině Německa se teploty držely nad 15 °C.

Ilustrační obrázek

Na Smědavě spadlo přes 120 mm srážek

Včera odpoledne začalo na severu Čech pršet. Déšť zesílil hlavně během noci na dnešek, kdy byl díky čerstvému větru na návětrných stranách severních hor velmi vydatný. Stanice ČHMÚ Smědava - U Jeřábu hlásí za posledních 24 hodin 123 mm srážek.

Ilustrační obrázek

Hurikánová sezóna začne nezvykle pozdě

U Ameriky se letos již vytvořila celá řada tropických cyklón (v Atlantiku se jich vytvořilo 6), ale žádná z nich zatím nepřerostla v hurikán. V Atlantiku hurikánová sezóna začíná zpravidla na začátku srpna a v první polovině září je na svém vrcholu.

Ilustrační obrázek

V Česku naměříme i tropické teploty

Dnes začal meteorologický podzim. Tomu odpovídá i počasí. Po přechodu studené fronty se citelně ochladilo. Nejvyšší denní teploty v nejbližších dnech zůstanou pod 20 °C. Ochlazení je ovšem pouze přechodné a nástup podzimu ještě neznamená.

Ilustrační obrázek

Srážkově a především teplotně nadprůměrné léto

Letošní meteorologické léto, které zahrnuje měsíce červen, červenec a srpen, v neděli skončí. Do Česka přineslo nejen rekordní teploty, ale i silné bouřky a na svém počátku povodně, které později vystřídalo sucho.

Ilustrační obrázek

Napršelo přes 30 mm, teď jsou na řadě přeháňky

Během včerejšího dne přes naše území začala přecházet okluzní fronta z Alp. Nejvydatnější srážky přinesla během dne a večer do jihozápadní poloviny Čech, kde spadlo i přes 30 mm srážek. Na Prachaticku v obci Tisovka spadlo na stanici ČHMÚ až 40 mm.

Ilustrační obrázek

Níže Joseph přináší déšť, do Alp i sněžení

Počasí nad střední Evropou v těchto dnech ovlivňuje tlaková níže nad Alpami, kterou němečtí meteorologové pojmenovali Joseph. Zatímco severní polovina Německa si tak užívá slunečné počasí s letními teplotami, na jihu panuje deštivé počasí.

Ilustrační obrázek

Filipíny sužují rozsáhlé povodně

V minulém týdnu se přes Filipíny přehnal tajfun Utor, který započal období vydatných dešťů. Voda v tomto týdnu zaplavila i hlavní město Manila. Za posledních 72 hodin zde spadlo až 500 mm srážek.

Ilustrační obrázek

Vliv tlakové výše převládne, bude slunečno

Dnes přes naše území sice přechází zvlněná studená fronta, ale slunečné počasí se již brzy vrátí. Ve středu totiž opět převládne vliv tlakové výše, jejíž vliv vydrží po celý zbytek týdne.

Ilustrační obrázek

Ranní teploty byly rekordně nízké

Po tropických vedrech a nadprůměrných teplotách nyní do Česka proudí chladný vzduch. Jeho příliv se nejvíce projevil v noci na dnešek a ráno, kdy na celém území vzduch výrazně prochladl. Teploty byly ještě nižší díky zcela jasné obloze a slabému větru.