Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Články

Ilustrační obrázek

V Českých Budějovicích dnes bylo téměř 20°C

Teploty se dnes šplhaly až přes 15°C. Nejvyšší teploty byly naměřeny na jihu Čech a Moravy. V Českých Budějovicích bylo v 16:00 až 19,5°C. Na jihu Moravy Podivín hlásil 18,3 °C a Dyjákovice až 19.2°C.

Ilustrační obrázek

První jarní den na Šumavě obrazem

V tomto článku vám přinášíme zimní snímky z Šumavy ze sobotního dne - prvního jarního dne na Šumavě. Počasí bylo slunečné a chladné. Teploty se přes den pohybovaly kolem -3°C. Na Horské Kvildě leží 87 cm sněhu.

Ilustrační obrázek

Na Lysé hoře leží přes dva a půl metru sněhu

Na Lysé hoře dnes leží až 254 cm sněhu a nový sníh zde stále připadává. Během noci na dnešek zde připadlo až 16 cm sněhu. Příští týden by zde mohly ležet až 3 metry sněhu. Bude tak zřejmě překonán padesátiletý rekord z roku 2005, kdy 14.3. bylo na Lysé hoře 300 cm sněhu.

Ilustrační obrázek

Sněhové přeháňky - Plzeň zasypal sníh během pár minut

Po přechodu studené fronty k nám dnes proudí od západu vlhký oceánský vzduch, ve kterém se vyskytují i poměrně intenzivní přeháňky. Jedna z nich zasáhla kolem 11:00 Plzeň, kterou zakryla bílá tma a během několika minut napadl sníh.

Ilustrační obrázek

Situace na řekách se uklidňuje, v dalších dnech bude i sněžit

Nyní již nikde na řekách neplatí stav ohrožení a situace se postupně uklidňuje. Řeky by v dalších dnech již problémy způsobovat neměly. Na horách je ovšem stále dost sněhu, který bude odtávat, ale již ne v následujících dnech. Teploty se totiž na horách budou pohybovat většinou pod nulou.

Ilustrační obrázek

Tři řeky hlásí stupeň ohrožení

Na třech místech dosáhla hladina vody třetího nejvyššího stupně povodňové aktivity. Stav ohrožení je na Sázavě v Chlístově, Dyji v Podhradí a Jihlavě v Bransouzích. Během dnešního dne hladiny řek většinou setrvávají nebo mírně klesají, ovšem v průběhu noci a sobotního dne by opět mohly mírně stoupat.

Ilustrační obrázek

Na jižní Moravě a na Vysočině vyhlášeno povodňové ohrožení

Český hydrometeorologický ústav dnes varoval před vzestupem řek. Do Česka se odpoledne a večer chystá déšť (spadne až 15 mm srážek) a rychle odtává i sníh. Povodňové ohrožení hrozí podle hydrometeorologů na Vysočině a v Jihomoravském kraji.

Ilustrační obrázek

Sníh v Česku taje, na polích a silnicích se tvoří jezera

Do Česka dnes dorazila do všech poloh výrazná obleva. Nyní hlavně ve středních polohách odtává rychle velké množství sněhu. Roztátý sníh zaplavuje pole a některé silnice. Mírně se zvedly i hladiny řek. Na řece Želetavce ve Vysočanech byl dosažen 1.SPA.

Ilustrační obrázek

Obrazem: Alpské město Oberwald zavalené sněhem

Přinášíme vám jedinečné a nádherné obrázky sněhu ve Švýcarských Alpách z města Oberwald (středisko Goms). Sněhová pokrývka dosahuje v tomto středisku více než dvou metrů.

Ilustrační obrázek

Sníh v ČR: 20 cm leží i v nížinách, na severu už v nížinách roztál

V Česku v posledních dnech panovalo zimní počasí s častým sněžením. V nížinách napadlo kolem 10 cm sněhu - ovšem v Holešovicích nebo v Českých Budějovicích leží až 20 cm sněhu. Téměř žádný sníh neleží v Ústeckém kraji v nížinách v okolí Nechranické přehrady - v Žatci nebo v Kadani.