Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na jihu pozor na bouřky s přívalovými srážkami, letos poprvé mohou působit škody

Články

Ilustrační obrázek

Tajfun Morakot

Nejsilnější tajfun letošního roku se v sobotu přehnal přes Tchaj-wan. Výrazné srážky způsobily obrovské záplavy. Na Tchaj-wanu si tajfun vyžádal již 12 lidských životů. Poté se přesunul do Číny.

Ilustrační obrázek

Na jihu Čech platí na dvou místech povodňová pohotovost

Po nočním trvalému dešti došlo na jihu Čech k vzestupu hladin řek. Na Zlatém a Bezdrevském potoce až na úroveň 3. SPA. Vzhledem ke slábnutí srážek lze předpokládat, že v nejbližších hodinách již nebude docházet k dalším významnějším vzestupům.

Ilustrační obrázek

U Řeckého ostrova Lefkáda řádilo tornádo

Před několika dny (23.6.2009) se u Řeckého ostrova Lefkáda vytvořilo tornádo, které pozoroval pan Vojtěch Kotek na západním pobřeží řecké Lefkády. Jev trval řádově deset až patnáct minut. Nejprve se objevila tromba, která měla tendenci zaniknout.

Ilustrační obrázek

V Česku bude vydatně pršet, varuje ČHMÚ

Na počátku příštího týdne bude v Česku trvale a místy i vydatně pršet. Déšť začne přicházet od východu na výrazné teplé frontě během pondělí. V noci na úterý dorazí i na jihozápad Čech. Ve středu budou srážky postupně slábnout. Před silným deštěm varuje i ČHMÚ.

Ilustrační obrázek

Na hřebenech hor napadl sníh

Sněžení ráno hlásily hřebeny Krkonoš, Jeseníků a Beskyd. Na Sněžce leží až 5 cm sněhu a stále zde sněží. Teploty se pohybují lehce pod nulou. Teplot není ani v nížinách. Mnohde se teplota drží kolem 8°C a prší.

Ilustrační obrázek

Jižní Morava hlásí první letošní tropické teploty

Dnes byla v Česku letos poprvé naměřena tropická teplota. V 16:00 stanice Podivín hlásila 30,3°C. V Podivíně, který leží v nížině nedaleko Pálavy a Dyje, tak dnes panoval tropický den. Slunečno bylo i minulý rok, ale teploty zůstaly jen pod 20°C. Ještě tepleji bude zítra.

Ilustrační obrázek

Na Moravě byl dnes letní den, teploty se šplhaly přes 27°C

Na Moravě byl dnes teplotně letní den (teploty se dostanou nad 25°C). Nejtepleji bylo v Podivíně na jižní Moravě, kde se teplota vyšplhala až k 28,3°C. Nad 27°C se teplota dostala i v Ostravě, Brně, Dyjákovicích, Strážnici a Brodě nad Dyjí.

Ilustrační obrázek

Na hřebenech Krkonoš dnes sněžilo

Ve stejnou dobu, kdy se teploty na Moravě šplhaly až ke 20°C, na hřebenech Krkonoš hustě sněžilo. Během dne zde napadl poprašek sněhu. Teploty se na Luční boudě (1410 m.n.m.) pohybovaly kolem nuly.

Ilustrační obrázek

ČHMÚ opět varuje před suchem, situace se uklidní v pondělí

Na východě Čech stále trvá sucho, díky kterému hrozí četné požáry. Pro východní polovinu Čech dnes ČHMÚ vydal i upozornění na sucho s nebezpečím požárů. Situace se o víkendu bude ještě zhoršovat. Srážky na východ přijdou až v pondělí.

Ilustrační obrázek

ČHMÚ varuje před suchem, hrozí požáry

ČHMÚ vydal dnes upozornění před suchem, díky němuž hrozí požáry. Upozornění platí pro všechny kraje kromě Moravskoslezského od sobotního poledne (v Ústeckém a Jihomoravském již od dnešního) až do úterního poledne. Ve středu v Česku začne pršet.