Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od jihovýchodu postupně srážky, někde i zabouří

Články

Ilustrační obrázek

V dalších dnech pozor na bouřky

V dalších dnech v Česku musíme počítat s přeháňkami nebo bouřky, které ojediněle doprovodí i přívalové srážky.

Ilustrační obrázek

Nejchladnější květnové ráno od roku 2011

Dnes na velké části našeho území teplota klesla pod bod mrazu. Většinou se teploty pohybovaly mezi 1 °C až -3 °C. Nejchladněji bylo na Šumavě na Horské Kvildě, kde teplota klesla na -8,2 °C. Na řadě míst teploty překonaly rekordy pro dnešní den.

Ilustrační obrázek

Bouřky už způsobují škody a zaměstnávají hasiče

V minulém týdnu se u nás ve vlhkém vzduchu vyskytovaly přeháňky nebo i bouřky, které již způsobily první škody. První silnější bouřka se vyskytla ve středu v Plzni.

Ilustrační obrázek

Příští týden ochlazení, hrozí ranní mrazy

V příštím týdnu k nám přechodně pronikne studený vzduch ze severu. Dnes se ještě nejvyšší denní teploty budou pohybovat mezi 13 °C až 17 °C, na jihovýchodě vystoupí až na 19 °C. Zítra ovšem přes naše území přejde studená fronta, za kterou k nám pronikne studený vzduch.

Ilustrační obrázek

Vlhký vzduch přinese přeháňky nebo i bouřky

Před námi je běžné počasí pro začátek května. Po nezvykle chladné druhé polovině dubna, se počasí vrátilo k normálu. V příštích dnech k nám bude proudit spíše teplejší vzduch z jihovýchodu.

Ilustrační obrázek

Druhá polovina dubna nejchladnější od roku 1991

První polovina dubna byla sice výrazně nadprůměrná. Teploty se dokonce dostaly až na letních 25 °C. Mnohem větší extrém v kontrastu uplynulých let ovšem přišel ve druhé polovině měsíce.

Ilustrační obrázek

Mokrý sníh láme stromy, napadlo i přes 10 cm

Nejvydatnější sněžení se u nás vyskytlo v noci na dnešek. Sníh napadl hlavně na jihu Čech, Vysočině, v Pardubickém kraji a v Jeseníkách. Nejvíce nového sněhu hlásí Šerák, kde od včerejšího do dnešního rána napadlo 18 cm sněhu.

Ilustrační obrázek

Jaké je složení dešťových kapek

Obecně jde o kapky o průměru větším než 0,5 mm (nebo i menším, pokud jsou velmi rozptýlené), které vypadávají z oblaků. Dalo by se očekávat, že dešťová voda se svým složením bude blížit vodě destilované, tedy dokonale čisté, nicméně takový předpoklad není úplně správný.

Ilustrační obrázek

Nejdříve citelné oteplení a pak opět prudké ochlazení

Teploty se dnes pohybují většinou mezi 6 °C až 10 °C. V tomto období se jedná o výrazně podprůměrné teploty. Obvykle se pohybují kolem 16 °C. Zítra se ovšem proudění změní na teplejší jihozápadní. Před námi je tak citelné oteplení.

Ilustrační obrázek

Jak moc mimořádná je současná epizoda studeného počasí?

Vydatné sněžení, silný vítr tvořící sněhové jazyky i vysoké závěje a taky mimořádně nízké teploty – to je stručná charakteristika počasí posledních několika dnů v Česku.