Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Články

Ilustrační obrázek

Dnes začalo meteorologické jaro - jaké bude?

Letošní zima se v Česku zapíše do historie jako jedna z nejteplejších od začátku měření. Přesto se už řada lidí těší na jaro – to meteorologické začalo dnes 1. března a potrvá až do konce května (astronomické jaro u nás začne až 20 března).

Ilustrační obrázek

Na Příbramsku napadlo kolem 20 cm mokrého sněhu

Počasí u nás včera ovlivnila tlaková níže ze Středomoří, která od jihu přinesla déšť. Ten začal odpoledne přecházet ve sněžení. Večer již na většině území Čech sněžilo. Husté sněžení bylo hlášeno v páse od Šumavy přes Brdy až po Prahu.

Ilustrační obrázek

Část Čech zasype sníh, čeká nás husté sněžení

Počasí u nás zítra ovlivní tlaková níže nad Středozemním mořem. Zítra ráno se tak od jihu rozprší, v polohách od 800 m bude sněžit. Na severozápadě Čech se sněžení vyskytne i v nížinách. Srážky budou pokračovat během celého dne.

Ilustrační obrázek

Níže ze Středomoří přinese vydatné srážky

Nejbližší dny přinesou meteorologicky poměrně zajímavou situaci nad západní Středomoří, Itálii a Alpy, která se ale následně projeví i v Česku. Z Biskajského zálivu bude v sobotu postupovat tlaková níže dále k jihovýchodu a nad teplými vodami západního Středomoří se začne prohlubovat.

Ilustrační obrázek

Úchvatné jevy kolem Měsíce na noční obloze

Už jste je určitě mnohokrát viděli: Různě velká a různě zbarvená kola Měsíce. Jak vznikají a mají vůbec nějakou souvislost s pozemským počasím? První záznamy o kolech, obloucích a skvrnách kolem Měsíce pocházejí už z doby bronzové.

Ilustrační obrázek

V noci začne mrznout, vytvoří se náledí

Značná část února je sice již za námi, ale díky nadprůměrně vysokým teplotám se u nás teploty pod bodem mrazu vyskytovaly jen zřídka. Například v Praze teplota pod -1 °C v únoru klesla pouze v jediném dni.

Ilustrační obrázek

Na jihu Moravy bylo téměř 20 °C

Dnes za sebou máme nejteplejší den od začátku roku. Odpolední teploty se pohybovaly většinou mezi 12 °C až 16 °C, ještě tepleji bylo na jihu Moravy. Rekordně vysoké teploty byly pro dnešní den podle ČHMÚ zaznamenány na 67 ze 141 stanic měřících 30 a více let.

Ilustrační obrázek

Fidži zdevastovala historická tropická bouře

Souostroví Fidži v Oceánii severovýchodně od Austrálie včera zasáhla mimořádně silná tropická bouře Winston. Když dorazila nad ostrovy, dosahovala páté nejvyšší kategorie.

Ilustrační obrázek

Teploty překročí až 10 °C a rozfouká se čerstvý vítr

Dnes se nejvyšší denní teploty budou pohybovat kolem 4 °C, což jsou ve druhé polovině února obvyklé hodnoty. Na východě území se navíc na řadě míst vyskytne sněžení. V Beskydech napadne až 10 cm nového sněhu. Takovéto počasí u nás ovšem dlouho nevydrží.

Ilustrační obrázek

Zítra místy napadne mokrý sníh

Zítra počasí u nás ovlivní tlaková níže ze západního Středomoří. Během dopoledne se tak od jihu přidají srážky, a to ve všech skupenstvích. Vyskytne se jak sněžení tak déšť. Zpočátku bude padat většinou sníh nebo sníh s deštěm ve všech polohách.