Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Postupně přeháňky, hlavně na pomezí Moravy a Čech bouřky

Články

Ilustrační obrázek

Předpověď počasí na zatmění Slunce je příznivá

Počasí s minimem oblačnosti nás čeká také ve čtvrtek. Důležitý den pro astronomická pozorování nastane v pátek, kdy nás čeká částečné zatmění Slunce. Právě na tento den se ubírá pozornost v předpovědích počasí.

Ilustrační obrázek

Faktory ovlivňující teplotu vzduchu

Teplota vzduchu patří mezi nejčastěji měřené meteorologické veličiny, stejně jako mezi parametry nejčastěji používané širokou veřejností. Dalo by se říct, že teplotě vzduchu každý rozumí. Udává, jak moc je vzduch teplý nebo studený.

Ilustrační obrázek

V úvodu příštího týdne návrat jarních teplot

Zítra se charakter počasí začne měnit. Severovýchodní vítr se stočí na čerstvý jihovýchodní a přinese k nám teplejší vzduch. Zítra nejvyšší denní teploty vystoupí na 6 °C až 10 °C a odpoledne se začne postupně protrhávat i oblačnost.

Ilustrační obrázek

Mimořádně silná tropická níže Pam

Tropická níže Pam se momentálně nachází v jižním Pacifiku, více než 500 km západně od ostrova Fidži. Ve čtvrtečních 18 UTC dosahovala rychlost větru více než úctyhodných 250 km/h a nárazy větru překračovaly 310 km/h.

Ilustrační obrázek

Rekord: V Itálii za den napadlo 256 cm sněhu

Největší příděl sněhu zaznamenali v centrální Itálii, kde se zpočátku srážky vyskytovaly ve sněhové podobě jen v horských oblastech, postupně však hranice sněžení klesala díky pronikajícímu studenému vzduchu.

Ilustrační obrázek

Nejnižší maximum mořského ledu v Arktidě

Začátek března je období, kdy v Arktidě (na severní polokouli) bývá nejvíc mořského ledu z celého roku. Letos to ale vypadá, že toto maximum v ročním chodu ledu bude nejnižší od začátku sledování.

Ilustrační obrázek

Analýza srážek, které poškodily tunel Blanka

Problematický den nastal v samém závěru července, kdy na naše území proudil rekordně teplý vzduch. Teploty se dokonce v Praze šplhaly až na 37 °C. Dne 29. července ovšem nastala změna v charakteru počasí. Odpoledne ještě stihly teploty sice vystoupit na tropických 30 °C.

Ilustrační obrázek

Nadprůměrné teploty skončí, ve středu se ochladí

Dnes a zítra nás čekají stále teploty mezi nadprůměrnými 10 °C až 14 °C. Zítřek bude ovšem posledním takto teplým dnem v tomto týdnu. V noci z úterý na středu přes naše území začne přecházet od severozápadu studená fronta.

Ilustrační obrázek

Blíží se částečné zatmění Slunce

V pátek 20. března nenastane jen jarní rovnodennost, ale i zatmění Slunce. Z našeho území bude pozorovatelné jen částečné, ale i tak Měsíc zakryje přes 70 % Slunce. Zatmění bude mezi roky 2011 až 2026 tím nejvýraznějším, jaké u nás nastane.

Ilustrační obrázek

Středomoří sužuje vítr s nárazy až 200 km/h

Centrální Středomoří dnes zasáhla hluboká tlaková níže Anton, která do oblasti přinesla silný nárazový vítr a vydatné deště, které přinášejí sesuvy půdy. Během noci na dnešek se na pobřeží Chorvatska rozfoukal silný severovýchodní vítr.