Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Články

Ilustrační obrázek

Česko zasypává sníh

Na naše území proudí chladný vzduch od severozápadu. Díky tomu se vrátila zima i do nejnižších poloh. Dnes se na většině území vyskytují silné sněhové přeháňky. Během chvíle napadl až 1 cm sněhu v Plzni. I během noci musíme počítat se sněhovými přeháňkami. Zítřejší ráno tak na většině území bude zasněžené.

Ilustrační obrázek

Do Česka vtrhne zima, sněžit bude i v nížinách

V samotném závěru zimy do Česka vtrhne chladné a zasněžené počasí. Během noci na pondělí bude přes naše území postupovat frontální systém, po kterém k nám v dalších dnech začne proudit chladný vzduch ze severu. V průběhu čtvrtka začne dokonce od severozápadu sněžit trvale.

Ilustrační obrázek

Do Česka se žene silný vítr a vydatný déšť

Česko zítra a pozítří bude sužovat silný vítr. I v nížinách dosáhne v nárazech rychlosti až 90 km/h. Nejsilněji bude foukat ve středu a ještě ve čtvrtek dopoledne. Zároveň zejména na jihozápadě území bude vydatně pršet. Na Šumavě spadne až 40 mm srážek.

Ilustrační obrázek

Bouře Johanna v Evropě - vlny, orkán, deště

Západní Evropu sužuje bouře Johanna. Nejvíce bouře Johanna zasáhla státy západní Evropy. Kvůli ohromným vlnám, které sužují západní pobřeží, musel být dnes uzavřen anglický přístav Dover. Na francouzském pobřeží vlny dosahovaly až výšky 10 m. Během zítřka začne i u nás zesilovat jihozápadní vítr.

Ilustrační obrázek

Únor patřil mezi 10 nejteplejších únorů od roku 1934

Letošní velice teplý a suchý únor patřil podle měření v Česku od roku 1934 mezi deset nejteplejších. Uplynulý únor byl o dva až tři stupně teplejší než je obvyklé. V únoru jsme zaznamenávali rekordně teplé dny. Hlavně 24. února teplota vystoupila až přes 20°C.

Ilustrační obrázek

Orkán v Česku aneb Emma, nejsilnější od Kyrilla

Přes jižní Skandinávii dále k východu bude postupovat hluboká tlaková níže s názvem Emma. Díky ní v Česku bude vydatně pršet a zesílí vítr, který na horách dosáhne síly orkánu. Nárazy větru budou nejsilnější od Kyrilla. Před silným větrem a povodňovou pohotovostí upozorňuje i Český hydrometeorologický ústav.

Ilustrační obrázek

V sobotu Česko zasáhne orkán

Během pátku začne v Česku zesilovat vítr. Ten bude předzvěstí blížící se vichřice, která naše území zasáhne v průběhu soboty. Vítr v nárazech dosáhne na horách rychlosti až 130 km/h, což je již síla orkánu. Silný vítr se očekává ovšem nejen na horách. I v nížinách nárazy větru mohou dosáhnout hodnot přes 100 km/h.

Ilustrační obrázek

Teploty překročily 20°C, padaly rekordy

Zatímco minulý týden jsme zažívali nejchladnější den letošní zimy s ranními teplotami až kolem -15°C (Horská Kvilda hlásila až -22°C), dnes se teploty šplhají až o 40°C výše. Na jihu Čech mnohde teploty překročily 20°C. České Budějovice v 15:00 hlásily 21°C. V pražském Klementinu padl rekord z roku 1990.

Ilustrační obrázek

V březnu přijde zima - říkají pranostiky

V březnu zřejmě nastane zima, která nám v lednu i v únoru chyběla. Alespoň tak hovoří pranostiky (Leží-li kočka v únoru na slunci, ještě v březnu poleze za kamna). Minulý rok, který byl také teplý, se zima projevila v samotném závěru. Dne 21. března Moravu zasypaly přívaly sněhu.

Ilustrační obrázek

Arktický vzduch v Česku aneb víkendové ochlazení

Na víkend k nám pronikl studený vzduch ze severní Evropy (původem arktický). Díky tomu se dnes drží teploty na většině území pod nulou (i nížinách). Na Lysé hoře dokonce teplota v 11:00 klesla až k -17°C. V průběhu noci zejména na severní Moravě slabě sněžilo.