Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě slunečno, teplo a hlavně v Čechách větrno

Články

Ilustrační obrázek

Častější srážky dorazí ve druhé polovině nového týdne, zesílí i vítr

Před námi je teplotně průměrný týden. Denní maxima budou často přesahovat 20 °C, což je v polovině května běžná a příjemná teplota. Snižovat ji ovšem v průběhu týdne začne postupně čerstvý vítr. Se srážkami musíme počítat ve druhé polovině týdne. Ta první bude naopak suchá a slunečná. Objeví se i bouřky.

Ilustrační obrázek

Vyskytla se u nás jedna z nejvýraznějších polárních září za desítky let

V noci na dnešek se na Zemi vyskytla jedna z nejvýraznějších polárních září za desítky let. Krásně byla pozorovatelná i z našeho území. O její výjimečnosti svědčí i to, že ji šlo pozorovat až z Kanárských ostrovů.

Ilustrační obrázek

Východ Evropy hlásí mrazy a výrazně podprůměrné teploty, poničily úrodu

Rusko od začátku května hlásí výrazně podprůměrné teploty. V tomto týdnu se navíc chladné počasí rozšířilo i do sousedních zemí. Estonsko a východ Lotyšska se dnes probudily do mrazivého rána, kdy teploty v nadmořské výšce 2 metry klesly až na -6 °C.

Ilustrační obrázek

Česko zasáhly první silné bouřky, v Českých Budějovicích zatopily několik ulic

V posledních dnech se u nás vyskytují pravidelně bouřky. Četnější byly v neděli a včera. V neděli nejsilnější bouřky zasáhly zřejmě Hradec Králové, kdy byly hlášeny i kroupy do 2 cm. Větší škody ale nedělí bouřky nezpůsobily a hasiči kvůli nim vyjíždět nemuseli.

Ilustrační obrázek

V novém týdnu i letní teploty, přeháňky a ochlazení dorazí až v závěru týdne

Před námi je teplotně výrazně nadprůměrný týden, i když v jeho závěru se ochladí. Na obloze se v první polovině týdne bude vyskytovat většinou jen vysoká a střední oblačnost, která srážky nepřinese. Její tvorba bude souviset se saharských prachem.

Ilustrační obrázek

Vysoké teploty v severním Atlantiku nejspíše způsobí velmi aktivní hurikánovou sezónu

Hurikánová sezóna v Atlantiku trvá od 1. června do 30. listopadu. Hurikány se zde tradičně vyskytují v tropickém západním Atlantiku, dále pak v Karibském moři a Mexickém zálivu. V průběhu sezóny se zde vyskytne v průměru 14 pojmenovaných bouří, 7 hurikánů a 3 hlavní hurikány (kategorie 3–5 podle Saffir-Simpsonovy stupnice), což vyplývá z pozorování v období 1991–2020.