Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku často déšť, během dne od jihovýchodu ubývání srážek

Články

Ilustrační obrázek

Řecko zachvátily ohromné požáry

Již čtvrtý den Řecko sužují ohromné požáry, které si vyžádaly život nejméně 63 lidí. Desítky osob utrpěly zranění a na 3000 lidí ztratilo střechu nad hlavou. Nejhorší situace je na Peloponésu, kde bojuje s plameny více než 800 řeckých hasičů.

Ilustrační obrázek

Jak je u moře

Teplota Středozemního moře se pohybuje kolem 24°C. Nejteplejší je vychodní středomoří, které má teplotu kolem 28°C. Naopak na Francouzské riviéře si moře stále udržuje teplotu kolem 22°C. Uvnitř článku si můžete přečíst i předpověď počasí pro hlavní evropská letoviska.

Ilustrační obrázek

V Jihomorvaském kraji hrozí požáry

Český hydrometeorologický ústav vydal upozornění na sucho s nebezpečím požárů. Upozornění platí pro kraj Jihomoravský od dneška až do odvolání.

Ilustrační obrázek

Povodně v roce 2002

Již uplynulo pět let od extrémních povodní v roce 2002, které postihly třetinu České republiky. Povodně způsobily zejména silné srážky na jihu a jihozápadě Čech. Co se dělo jednotlivéé dny, si můžete přečíst v tomto článku.

Ilustrační obrázek

Kvůli suchu hrozí požáry

Český hydrometeorologický ústav vydal upozornění na sucho s nebezpečím požárů. Upozornění platí pro všechny kraje kromě Karlovarského, Libereckého, Královéhradého a Pardubického.

Ilustrační obrázek

Na Kypru dosahuje teplota moře 30°C

Teploty moří se v těchto dnech pohybují ve Středomoří většinou kolem 25°C. Nejteplejší je východní Středomoří, kde se teplota moře v okolí Kypru a Turecka pohybuje až kolem 30°C (vzduch má 37°C).

Ilustrační obrázek

Nadprůměrný červenec

Letošní červenec byl teplotně nadprůměrný stejně jako několik posleních měsíců. Za celkově nadprůměrný červenec může hlavně pěti denní extrémní horko (uprostřed měsíce), kdy se teploty šplhaly až ke 39°C.

Ilustrační obrázek

Tlaková níže Kyrill - orkán v Česku

Ve čtvrtek 18.1.2007 přes naše území přecházely frontální systémy spojené s hlubokou tlakovou níže postupující od Dánska přes Baltské moře. Vítr v nárazu na Sněžce dosáhl rychlost 216 km/h.

Ilustrační obrázek

Sucho na jižní Moravě stále trvá

Ve Zlínském a Jihomorvském kraji již od 22.7.2007 platí upozornění na sucho. Situaci příliš nezlepšily ani srážky z neděle na pondělí, kdy v obou krajích spadlo většinou 5-10 mm srážek. Další srážky jsou očekávány až v pátek.

Ilustrační obrázek

Povodně v západních Čechách

V sobotu 27.5.2006 a hlavně v neděli 28.5.2006 zvedl silný déšť hladiny řek. Hladiny řek se zvedaly zejména na západě území.