Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes slabá teplá fronta, zítra od západu dorazí naopak studená

Články

Ilustrační obrázek

Vláhy v přírodě je dostatek, květen byl srážkově nadprůměrný

Příroda je v plném rozvoji a vláha je pro ni na jaře velmi důležitá. Letošní jaro nezačalo příliš optimisticky. Březen byl teplotně výrazně nadprůměrný a srážkově naopak podprůměrný (na Moravě a ve Slezsku průměrný). Vzrostlo i nebezpečí požárů a po sněhově velmi chudém konci zimy panovaly obavy o prohloubení sucha.

Ilustrační obrázek

Valašskými Klobouky znovu prošla přívalová povodeň, na jihu Moravy spadlo i přes 80 mm srážek

Po týdnu se na včera Moravu vrátily vydatné srážky. Kvůli vysokému nasycení půdy působily opět škody. Nejhorší byla situace ve Valašských Kloboukách, kde byl rozsah škod ještě větší než před týdnem. Výrazně byla znovu zasažená lokalita Luční, která byla dočasně neprůjezdná.

Ilustrační obrázek

V novém týdnu nás čeká ochlazení, ale jeho v závěru se opět oteplí

Víkend k nám často přinesl letní teploty. V novém týdnu se ovšem ochladí. Jeho první polovina přinese podprůměrné teploty. Hlavně v úterý, ve středu a ve čtvrtek klesnou denní maxima i pod 20 °C. Počítat musíme v některých dnech i se srážkami a celkově bude hodně oblačnosti.

Ilustrační obrázek

Jihovýchodní polovinu území zasáhnou další vydatné srážky, mohou působit škody

Předpovědi na víkend a pondělí nejsou příznivé a bohužel se opět čekají škody kvůli vydatným a přívalovým srážkám. Jihovýchodní polovinu území totiž ovlivní vlnící se fronta, která přinese hned dvě vlny bouřek a obě se projeví hlavně v noci - ze soboty na neděli a z neděle na pondělí. V pondělí potom ještě zřejmě budou pokračovat během dne.

Ilustrační obrázek

V bouřkách spadlo i přes 60 mm srážek, na Plzeňsku způsobily bleskovou povodeň

Dnes se u nás vyskytovaly i velmi silné bouřky. Nejsilnější se utvořila hned po poledni na jižním Plzeňsku. Zde během chvíle v některých obcích spadlo kolem 60 mm srážek. Nejhorší byla situace ve Štěnovicích, kde se Losinský potok proměnil v řeku a zaplavil část obec.

Ilustrační obrázek

V novém týdnu už méně srážek a občas slunce, teploty porostou

V novém týdnu už nás čeká o něco stabilnější počasí a občas se ukáže i slunce. Srážek bude celkově o poznání méně než v končícím týdnu. Také teploty postupně porostou.