Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Články

Ilustrační obrázek

Na Sicílii padaly až 4 cm kroupy

Na zimu nezvykle silné bouřky se dnes utvořily na jihu Itálie. Počasí nad Středozemním mořem ovlivňuje tlaková níže. S ní spojený frontální systém dnes přešel přes Sicílii a přinesl silné bouřky.

Ilustrační obrázek

Zimní počasí pozvolna nastupuje

Včera počasí v Česku částečně ovlivnila okluzní fronta. Sněžení přinesla především do Karlovarského kraje, kde napadlo v Karlových Varech až 7 cm sněhu. Kolem 5 cm nového sněhu hlásí Mariánské Lázně nebo Toužim.

Ilustrační obrázek

Co se děje s vločkami, když padají k zemi

Rychlost tání sněhových vloček a jejich tvar ovlivňuje celá řada faktorů, která působí během jejich pádu k zemi. Pravděpodobně tím nejdůležitějším je teplota okolního vzduchu.

Ilustrační obrázek

Alpy zasypává sníh, napadne přes metr sněhu

V noci na dnešek začalo v Alpách hustě sněžit. Počasí tu ovlivňuje tlaková níže, která přináší srážky i nad našem území. Zatímco u nás jsou ovšem jen mírné (na horách napadlo jen pár centimetrů sněhu), v oblasti Alp jsou vydatné.

Ilustrační obrázek

První polovina ledna teplotně nadprůměrná

Minulý rok na našem území skončil jako nejteplejší v historii měření a nový rok nezačíná o moc lépe. První polovina ledna je v Česku zatím teplotně nadprůměrná. Převládá u nás totiž oceánské proudění, které k nám přináší teplejší vzduch.

Ilustrační obrázek

Slunečné počasí dnes připomínalo jaro

Počasí nad naším území dnes ovlivnila oblast vyššího tlaku vzduchu. Před studenou frontou, která leží zatím nad Německem, k nám proudí teplý vzduch. Nejvyšší denní teploty se pohybovaly mezi 7 °C až 11 °C, v Čechách se šplhaly až na 14 °C.

Ilustrační obrázek

V Krkonoších napadlo až 30 cm sněhu

Po výrazné oblevě se na hory opět vrátila zima. Včera se na našem území vyskytovaly sněhové přeháňky i v nížinách. Na severních horách v noci na dnešek sněžení zesílilo. Nejvíce sněžilo v Krkonoších, Orlických a Jizerských horách.

Ilustrační obrázek

Zajímavé pohledy na Zemi z družice

Na konci minulého roku a začátku toho letošního máme možnost se pokochat hned několika snímky z družic s nízkou drahou letu, které nabízejí zajímavé pohledy do světa. V oblasti východního Středomoří bylo možné první den tohoto roku spatřit větší množství písečných částic

Ilustrační obrázek

Na našem území téměř 17 °C, v Rakousku i 21 °C

Dnešní den byl ve střední Evropě rekordně teplý. Před studenou frontou k nám proudí teplý oceánský vzduch. Teploty dnes vystoupily na většině území na 11 °C až 16 °C, chladněji zůstalo jen na východě Moravy.

Ilustrační obrázek

Pozor na silný vítr a vydatný déšť

Zítra u nás vítr zesílí na silný západní s nárazy od 60 do 90 km/h, na horách přes 100 km/h. Slabší bude vítr jen na jihovýchodě území. Nejsilnější nárazy se očekávají kolem poledne na západě Čech.