Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Články

Ilustrační obrázek

Tajfun Vongfong je nejsilnější v letošním roce

Velmi silný supertajfun Vongfong dnes dosáhl 5. nejvyšší kategorie. Přitom ještě v pondělí večer dosahoval pouze 2. kategorie, ale při postupu dále do teplejších vod velmi rychle zesílil a stal se nejsilnější tropickou níží letošního roku.

Ilustrační obrázek

Probíhající sezona tropických níží 2014

Na počátku měsíce října se již můžeme ohlédnout za značnou částí sezony 2014, a to co se týče tropických tlakových níží ve třech nejsledovanějších oblastech. Jedná se o území severního Atlantiku, západního a východního Pacifiku.

Ilustrační obrázek

Příští týden vysoké teploty i mlhy a sychravo

V příštím týdnu nás čeká příliv nadprůměrně teplého vzduchu a v místech, kde se rozpustí nízká oblačnost, nelze vyloučit ani překonání rekordních teplot.

Ilustrační obrázek

Využití mobilních sítí pro měření srážek

Jde o využití jednoduché myšlenky. Jak profesionálové v telekomunikacích vědí, kapky vody ve vzduchu snižují intenzitu přenášeného radiového signálu mezi dvěma anténami.

Ilustrační obrázek

V Praze pozorována výrazná tromba

V severozápadní polovině území se trvalý déšť nevyskytl a místo něj byly pozorovány přeháňky, ojediněle také bouřky (na Rakovnicku). V Praze byla dokonce během přeháňky v 18:40 pozorována tromba.

Ilustrační obrázek

Září bylo srážkově nadprůměrné

Zatímco v úvodu roku nás trápilo suché počasí, v letních měsících se situace změnila. Časté bouřky přinášely dostatek srážek. Srážkově bohaté počasí pokračovalo i v září, kdy dokonce na Moravě vyústilo ve vzestupy hladin řek.

Ilustrační obrázek

Tlaková výše a její počasí

Aktuálně se ocitáme již ve čtvrtém ročním období tohoto roku, a tím je podzim. Někdo si tuto periodu spojuje se sychravými rány, deštivými dny a padajícím listím, optimista dá přednost babímu létu.

Ilustrační obrázek

Teplý vzduch začne proudit do Česka

Do Česka začne zítra proudit teplý vzduch od jihozápadu a zároveň se nad naše území nasune tlaková výše. Oteplení bude výrazné zejména ve vyšších vrstvách atmosféry.

Ilustrační obrázek

Družice Terra již zachytila sníh v Tatrách

Ve středu se při bezoblačném počasí naskytl z vesmíru pohled na zemských povrch a dokonce i sněhovou pokrývku ve střední Evropě. Snímky z vesmíru pořizuje družice Terra.

Ilustrační obrázek

Začal astronomický podzim

Dnes nad ránem ve 4:29 hodin nastala podzimní rovnodennost a začal astronomický podzim. Slunce při svém zdánlivém pohybu po obloze překračuje rovník a stěhuje se na jižní polokouli.