Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Články

Ilustrační obrázek

Nízká oblačnost a problematika její předpovědi

Důvodem, proč se tak obtížně předpovídá, kdy a kde se nízká oblačnost vytvoří a následně zase rozpustí, souvisí s tím, že jde jev mimořádně citlivý na stav atmosféry.

Ilustrační obrázek

Klasické podzimní počasí vydrží

Říjen na našem území skončí jako teplotně nadprůměrný měsíc. Nejteplejší bude jeho druhá dekáda, která skončí jako výrazně nadprůměrná. Od začátku měsíce u nás panovaly příjemné teploty.

Ilustrační obrázek

Na horách sněží, Lysá hora hlásí 14 cm sněhu

Hřebeny českých hor dnes po přechodu studené fronty pokryla sněhová pokrývka. Ta se tvořila od nadmořské výšky kolem 1000 m, ale sněhové vločky se objevily i mimo horské polohy. Hlášeny byly například z karlovarského letiště.

Ilustrační obrázek

Vývoj silného hurikánu Gonzalo

V pořadí již osmou tropickou níži pojmenovali v oblasti Atlantského oceánu jako Gonzalo. Zformovala se 12. října východně od pobřeží Malých Antil a nabrala převážně severozápadní směr pohybu.

Ilustrační obrázek

Česko zasáhne silný nárazový vítr

Na začátku minulého týdne se zformoval v Karibiku v souostroví Malé Antily silný hurikán Gonzalo, který zítra večer začne již jen jako post-tropická bouře ovlivňovat i počasí v České republice. Fronta se k nám přižene od severozápadu z Německa.

Ilustrační obrázek

V příštím týdnu na horách napadne i sníh

Zatímco dnes k nám proudí teplý vzduch a na některých místech teploty překračují 20 °C, v příštím týdnu se citelně ochladí. Ochlazení přinesou dvě studené fronty. První přes naše území přejde zítra během dne.

Ilustrační obrázek

Hluboká níže Margit přinese teplý vzduch

Nad východním Atlantikem se prohloubila tlaková níže pojmenovaná podle seznamu berlínské Svobodné univerzity (Freie-Universität) jako Margit. Její střed se v současnosti nachází západně od Irska (asi 700 km) a tlak vzduchu v ní klesl pod 970 hPa.

Ilustrační obrázek

Bouřky jako v létě, přinesly i shelf cloud

V Česku se opět po několika týdnech dnes vyskytly bouřky a to hned na více místech. Již dopoledne kolem deváté hodiny se první bouřky z Německa přihnaly do Karlovarského kraje. Nejintenzivnější byly na Chebsku, kde uhodilo kolem 30 blesků.

Ilustrační obrázek

V následujících dnech přijde vhod deštník

V noci na zítřek přes naše území začne přecházet zvlněná studená fronta. Srážky se k nám nasunou od jihozápadu z Alp. Nyní způsobují řadu komplikací na severozápadě Itálie, kde se vyskytují velmi silné bouřky.

Ilustrační obrázek

Povodně v Janově způsobily rozsáhlé škody

Nad naším územím sice v posledních dnech panuje poklidné podzimní počasí, ale některé oblasti Evropy sužují velmi silné bouřky. Nejhorší byla situace v Janovském zálivu ve čtvrtek, kdy se zde vyskytly silné bouřky.