Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Postupně přeháňky, hlavně na pomezí Moravy a Čech bouřky

Články

Ilustrační obrázek

Bouřky jako v létě, přinesly i shelf cloud

V Česku se opět po několika týdnech dnes vyskytly bouřky a to hned na více místech. Již dopoledne kolem deváté hodiny se první bouřky z Německa přihnaly do Karlovarského kraje. Nejintenzivnější byly na Chebsku, kde uhodilo kolem 30 blesků.

Ilustrační obrázek

V následujících dnech přijde vhod deštník

V noci na zítřek přes naše území začne přecházet zvlněná studená fronta. Srážky se k nám nasunou od jihozápadu z Alp. Nyní způsobují řadu komplikací na severozápadě Itálie, kde se vyskytují velmi silné bouřky.

Ilustrační obrázek

Povodně v Janově způsobily rozsáhlé škody

Nad naším územím sice v posledních dnech panuje poklidné podzimní počasí, ale některé oblasti Evropy sužují velmi silné bouřky. Nejhorší byla situace v Janovském zálivu ve čtvrtek, kdy se zde vyskytly silné bouřky.

Ilustrační obrázek

Na Domažlicku zaznamenán letní den

Dnes na řadě míst Česka panuje slunečné a nadprůměrně teplé počasí. Nejvyšší teploty jsou hlášeny na západě Čech a ve Slezsku. Nejvyšší teplotu naměřila meteorologická stanice ČHMÚ ve Staňkově na Domažlicku, kde bylo odpoledne 25,9 °C.

Ilustrační obrázek

Tajfun Vongfong je nejsilnější v letošním roce

Velmi silný supertajfun Vongfong dnes dosáhl 5. nejvyšší kategorie. Přitom ještě v pondělí večer dosahoval pouze 2. kategorie, ale při postupu dále do teplejších vod velmi rychle zesílil a stal se nejsilnější tropickou níží letošního roku.

Ilustrační obrázek

Probíhající sezona tropických níží 2014

Na počátku měsíce října se již můžeme ohlédnout za značnou částí sezony 2014, a to co se týče tropických tlakových níží ve třech nejsledovanějších oblastech. Jedná se o území severního Atlantiku, západního a východního Pacifiku.

Ilustrační obrázek

Příští týden vysoké teploty i mlhy a sychravo

V příštím týdnu nás čeká příliv nadprůměrně teplého vzduchu a v místech, kde se rozpustí nízká oblačnost, nelze vyloučit ani překonání rekordních teplot.

Ilustrační obrázek

Využití mobilních sítí pro měření srážek

Jde o využití jednoduché myšlenky. Jak profesionálové v telekomunikacích vědí, kapky vody ve vzduchu snižují intenzitu přenášeného radiového signálu mezi dvěma anténami.

Ilustrační obrázek

V Praze pozorována výrazná tromba

V severozápadní polovině území se trvalý déšť nevyskytl a místo něj byly pozorovány přeháňky, ojediněle také bouřky (na Rakovnicku). V Praze byla dokonce během přeháňky v 18:40 pozorována tromba.

Ilustrační obrázek

Září bylo srážkově nadprůměrné

Zatímco v úvodu roku nás trápilo suché počasí, v letních měsících se situace změnila. Časté bouřky přinášely dostatek srážek. Srážkově bohaté počasí pokračovalo i v září, kdy dokonce na Moravě vyústilo ve vzestupy hladin řek.