Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Články

Ilustrační obrázek

Citelné ochlazení, na hřebenech hor se objeví sníh

Ještě včera bylo u Prahy nebo na jižní Moravě naměřeno letních 25 °C. Dnes se k nám ovšem blíží studená fronta, po jejímž přechodu se zítra citelně ochladí. Proudit k nám začne studený vzduch od severu až severozápadu.

Ilustrační obrázek

Středomoří sužují silné bouřky i supercely

Od začátku týdne zasáhlo Středomoří několik velmi silných bouřek, které se tvoří nad teplým Středozemním mořem. Nejničivější byly na začátku týdne na jihu Francie.

Ilustrační obrázek

Česko zasáhnou silné bouřky

Letošní září přináší do Česka relativně hodně bouřek a situace se nezmění ani v nejbližších dnech. Na druhou polovinu září nás čekají nezvykle silné bouřky, které budou připomínat spíše ty letní.

Ilustrační obrázek

Proč neměřit teplotu na slunci

Dnes jsme naměřili 20 až 25 °C, na slunci dokonce 30 °C. Tak někdy zní rádoby zpravodajství zejména některých komerčních stanic. Jenže co je to vlastně ta teplota na slunci?

Ilustrační obrázek

Nejlepší fotografie bouřek v roce 2014

V článku vám přinášíme nejlepší bouřkové fotografie z roku 2014. Letošní léto se vyznačovalo relativně vysokým počtem bouřek, které ovšem nepřinášely výraznější doprovodné projevy.

Ilustrační obrázek

Island trápí sopka Bárdarbunga

Sopka je aktuálně zdrojem obav mnoha odborníků a místních obyvatel, protože se její aktivita v posledních letech zvyšuje a letošní rok se obzvláště vyznačuje i chrlením lávy.

Ilustrační obrázek

Vydatné deště zaplavovaly sklepy domů

Počasí u nás i nadále ovlivňuje výšková tlaková níže nad západním Balkánem. I přesto má víkendové počasí mírně odlišný charakter než ve čtvrtek a v pátek.

Ilustrační obrázek

Teploty příští týden zamíří až k letním hodnotám

Na začátku tohoto týdne se v Česku ochladilo a teploty klesly pod 20 °C. Příliv teplejšího vzduchu se ovšem začíná opět obnovovat. Zatím díky deštivému a podmračenému počasí není příliš citelný, ale v příštím týdnu se situace změní.

Ilustrační obrázek

Na Moravě vydatně prší, spadlo 50 mm

Včera se na Moravě vydatně rozpršelo. Večer se postupně srážky rozšířily na celé naše území a pokračovaly celou noc. Nejvydatnější byly ovšem na Moravě, kde od včerejších 8:00 do dnešních 8:00 spadlo od 30 do 50 mm srážek.

Ilustrační obrázek

Calgary v Kanadě překvapil brzký příval sněhu

Brzký příchod zimy v těchto dnech zažila Kanada. Po přechodu výrazné studené fronty se zde prudce ochladilo a v oblasti Skalnatých hor sněžilo. Vydatné sněžení zasáhlo především jihovýchod kanadské provincie Alberta na začátku tohoto týdne