Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Postupně přeháňky, hlavně na pomezí Moravy a Čech bouřky

Články

Ilustrační obrázek

V Alpách napadne přes 150 cm sněhu

Tlaková níže nad západní Evropu přinese v příštích dnech značné množství srážek do oblasti Alp. Zejména v západních Alpách na pomezí Itálie a Švýcarska spadne do čtvrtečního rána od 100 do 200 mm srážek. Ve vyšších polohách budou srážky sněhové. Očekává se, že napadne přes 150 cm sněhu.

Ilustrační obrázek

Český model Aladin se bude muset přejmenovat

V minulém týdnu v Poslanecké sněmovně prošel poměrně neobvyklý návrh týkající se meteorologie. Kvůli němu si od poloviny dubna lidé v Česku již nebudou prohlížet státem placený model Aladin, nýbrž model Alabin.

Ilustrační obrázek

Klima měst se neliší jen vyššími teplotami, ukazují studie

Rozsáhlé městské oblasti mají svá specifika, pokud se týká počasí a klimatu. Jeden z nejvýraznějších rysů, tedy městský tepelný ostrov, zná asi velká část laické veřejnosti. Jde o oblast města, která je výrazně teplejší než jeho okraje nebo venkovské oblasti.

Ilustrační obrázek

V závěru týdne naměříme opět přes 15 °C

Výrazněji se začne počasí vylepšovat v pátek. Srážky už se nečekají a začne k nám pronikat teplý vzduch. Teploty vystoupí na 11 °C až 15 °C. Zcela slunečné počasí nás čeká v sobotu s teplotami mezi 14 °C až 18 °C.

Ilustrační obrázek

Dle astronomických zásad by Velikonoce nastaly už za týden

Velikonoce jsou svátkem, který by se měl řídit podle fází Měsíce. Letos tomu tak ale úplně není. Velikonoční pondělí nás čeká až 22. dubna (prodloužený velikonoční víkend tedy vychází na 19. až 22. dubna).

Ilustrační obrázek

Tlaková výše přinese ustálené počasí

První polovina března do Česka přinášela často silný vítr i vydatné srážky. V minulém týdnu značné škody způsobila vichřice. Včera naopak hlavně na Šumavě po vydatných deštích stoupaly hladiny řek. Ty dnes již naštěstí opět klesají, neboť srážky ustaly.

Ilustrační obrázek

Na západě Německa řádilo silné tornádo

Včera pozdě odpoledne se na západě Německa ve městě Roetgen vyskytlo silné tornádo. To poškodilo více než 30 domů. Tornádo odnášelo střechy, vyvracelo stromy, pouliční lampy a rozbíjelo okna domů.

Ilustrační obrázek

Na horách připadne i přes čtvrt metru sněhu

Na hory se v posledních dnech vrátila zima. Kolem 10 cm sněhu napadlo již v neděli v Krkonoších. V pondělí se potom sněžení přechodně rozšířilo i do nižších poloh. Na horách napadlo většinou od 5 do 10 cm. Ještě vydatnější sněžení ovšem do hor dorazí zítra.

Ilustrační obrázek

Na horách nárazy větru přesáhly 150 km/h

Včera se přes naše území přehnal velmi silný vír. v nižších polohách dosahoval síly vichřice, na horách i orkánu. Vůbec nejvyšší náraz byl naměřen na Sněžce, kde dosáhl 193 km/h. Mimořádně silný náraz větru se vyskytl také na Milešovce, kde krátce před půlnocí naměřili 176 km/h.

Ilustrační obrázek

Na Česko se žene vichřice i bouřky

Aktuálně na většině území vane jen mírný vítr a od západu začíná pršet. Přes naše území totiž začíná přecházet teplá fronta. Odpoledne k nám po jejím přechodu pronikne teplejší vzduch (teploty dosáhnou až na 10 °C) a výrazně zesílí vítr.