Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Články

Ilustrační obrázek

Západní polovinu Čech zasáhly velmi silné bouřky

Včera k večeru se u nás začaly tvořit velmi silné bouřky. Některé z nich vykazovaly i znaky supercel. Vůbec největší kroupy přinesla bouřka na jihu Čech ve Volyni, kde dosáhly až 5 cm. Tato bouřka naštěstí rychle zanikla.

Ilustrační obrázek

Nad Prahou se vyskytl výrazný roll cloud

Dnes ráno se na Plzeňsku zformovaly silné bouřky. V Rokycanech padaly až 2 cm kroupy. Na několika místech Plzeňského kraje vyjížděli hasiči i k polámaným stromům. Následně bouřka pokračovala směrem na Prahu, kde již částečně zeslábla.

Ilustrační obrázek

V Polabí byla v pondělí pozorována menší supercela

Včera se hlavně v severní polovině Čech vyskytovaly přeháňky a někde i zabouřilo. Zajímavá byla večerní bouřka, která vznikla severně od Prahy v Polabí a postupovala dále na východ. Podle radarových záznamů vykazovala rotaci a jednalo se tak o slabou supercelu.

Ilustrační obrázek

Na celém území zapršelo, u Pardubic se vyskytla výrazná tromba

V noci na dnešek a během dnešního dne po delší době na celém území zapršelo. Spadlo většinou od 5 do 30 mm srážek, v Chrastavě na Liberecku dokonce až 39,2 mm. Také v samotném Liberci spadlo lehce přes 30 mm srážek. Většina srážek spadla během trvalého deště, ale objevily se i bouřky. Nejčastější byly v první polovině noci na úterý v Ústeckém kraji.

Ilustrační obrázek

Kvůli suchu roste riziko požárů, aktivita klíšťat je vysoká

Do Česka v tomto týdnu naplno přišlo letní počasí a s ním i jeho negativní dopady. Kvůli suchu roste především riziko požárů. To dnes ještě zvyšuje čerstvý vítr. Ten se sice o víkendu opět utiší, ale srážky se do konce týdne objeví jen zítra na jihu území.

Ilustrační obrázek

Sezona bouřek začíná, na Moravě dnes bouřky doprovodily i kroupy

Dnes jsou v Česku pozorovány v letošním roce první významnější bouřky. Odpoledne se vytvořily na úplném jihu Čech, častěji potom na Moravě a později i ve Slezsku. Vůbec nejsilnější bouřkové jádro bylo hlášeno na jihu Moravy nedaleko Kyjova.

Ilustrační obrázek

Vyskytly se i sněhové bouřky, na zasněžené dálnici se srazilo 36 aut

Dopoledne přes naše území začala přecházet podružná studená fronta. Tu doprovází tenké pásmo vydatného sněžení. Na několika místech se objevily i bouřky. Několik blesků uhodilo v Libereckém kraji, v Praze, na Vysočině a západě Moravy.

Ilustrační obrázek

Silná tornáda na Sicílii smetla několik domů a vyžádala si jednu oběť

Evropu dnes dopoledne zasáhla zřejmě nejsilnější tornáda od události na jižní Moravě. Hned na dvou místech se spustila dnes dopoledne během silných bouřek na jihovýchodě Sicílie. První zasáhlo část města Modica, kde způsobilo rozsáhlé škody.