Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hlavně odpoledne a večer často přeháňky, déšť a bouřky i s vydatnými srážkami

Články

Ilustrační obrázek

Na Nymbursku se vyskytly kroupy o velikosti téměř 4 cm

Dnes se u nás vyskytly i silné bouřky. První byly hlášeny již ráno na pomezí Moravy a Čech. V Telči se vyskytlo krupobití, při kterém se vytvořila i pár centimetrů silná vrstva menších krup. Celkově při bouřce spadlo kolem 40 mm srážek.

Ilustrační obrázek

Na Ústecku se vyskytlo první letošní slabé tornádo

Již včera nás začala ovlivňovat tlaková níže. Dnes její vliv pokračoval a tak jsme se dočkali dalších srážek a objevily se i bouřky. Ty se objevily především na Vysočině a východě Čech, ojediněle zabouřilo i na Moravě. Škody ale bouřky nepůsobily a ani nijak četné nebyly (uhodilo kolem 1000 blesků).

Ilustrační obrázek

Častější srážky dorazí ve druhé polovině nového týdne, zesílí i vítr

Před námi je teplotně průměrný týden. Denní maxima budou často přesahovat 20 °C, což je v polovině května běžná a příjemná teplota. Snižovat ji ovšem v průběhu týdne začne postupně čerstvý vítr. Se srážkami musíme počítat ve druhé polovině týdne. Ta první bude naopak suchá a slunečná. Objeví se i bouřky.

Ilustrační obrázek

Vyskytla se u nás jedna z nejvýraznějších polárních září za desítky let

V noci na dnešek se na Zemi vyskytla jedna z nejvýraznějších polárních září za desítky let. Krásně byla pozorovatelná i z našeho území. O její výjimečnosti svědčí i to, že ji šlo pozorovat až z Kanárských ostrovů.

Ilustrační obrázek

Východ Evropy hlásí mrazy a výrazně podprůměrné teploty, poničily úrodu

Rusko od začátku května hlásí výrazně podprůměrné teploty. V tomto týdnu se navíc chladné počasí rozšířilo i do sousedních zemí. Estonsko a východ Lotyšska se dnes probudily do mrazivého rána, kdy teploty v nadmořské výšce 2 metry klesly až na -6 °C.

Ilustrační obrázek

Česko zasáhly první silné bouřky, v Českých Budějovicích zatopily několik ulic

V posledních dnech se u nás vyskytují pravidelně bouřky. Četnější byly v neděli a včera. V neděli nejsilnější bouřky zasáhly zřejmě Hradec Králové, kdy byly hlášeny i kroupy do 2 cm. Větší škody ale nedělí bouřky nezpůsobily a hasiči kvůli nim vyjíždět nemuseli.