Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě zpočátku doznívající déšť, postupně většinou slunečno

Články

Ilustrační obrázek

Při jakých podmínkách vznikají bouřky

Oblasti s výskytem bouřek bychom mohli rozdělit na frontální a nefrontální, které jsou uvnitř vzduchových hmot, lidově též bouřky z tepla. Frontální plochu definujme jako oblast, kde se střetává relativně chladný s relativně teplejším vzduchem.

Ilustrační obrázek

Jak se v Česku detekují blesky?

Jaký je vlastně princip systémů detekce blesků? Záleží na tom, která metoda se použije – existuje jich totiž několik. Důležité je uvědomit si, že bleskový výboj generuje elektromagnetické pole.

Ilustrační obrázek

Skleníkový efekt a jeho význam

Skleníkové plyny jsou hlavními faktory podílejícími se na takzvaném skleníkovém efektu. Tento proces je pro nás životně důležitý, protože jím vysvětlujeme ohřívání naší planety.

Ilustrační obrázek

Duha - jak vzniká a vypadá

Duhu lze z podstaty vzniku nalézt na opačné straně horizontu, než se nachází tou dobou Slunce. Pozorovatel se proto nachází mezi Sluncem a vodními kapkami, které zmíněnou barevnost umožňují.

Ilustrační obrázek

CAPE - co znamená a jak souvisí s bouřkou

CAPE je energie, která se může potenciálně nad daným místem uvolnit a působit tvorbu konvekční oblačnosti, později i bouřek. Její jednotkou je Joule na kilogram (J/kg). Určit se dá z aerologického měření.

Ilustrační obrázek

Historie předpovídání počasí

Počasí ovlivňuje náš každodenní život a lidé kladou stále větší požadavky na spolehlivost předpovědí. Jak byla předpověď počasí dříve tvořena a co způsobilo, že se přesnost předpovědí tak výrazně zlepšila během posledních desetiletí?

Ilustrační obrázek

Radiační ochlazování přináší silné noční mrazy

Letošní zima je z hlediska teplot zatím nadprůměrná a podle prozatímních předpovědí se tento stav příliš měnit nebude. K tomu, aby se teplota vzduchu dostala pod bod mrazu, je zapotřebí více faktorů, z nichž se v tomto článku zaměříme na radiační ochlazování.

Ilustrační obrázek

Index kontinentality

Kontinentalita vyjadřuje, do jaké míry je klima dané oblasti pod vlivem oceánu nebo pevniny. Pro její vyjádření se používá celá řada indexů (tzv indexy kontinentality), které hodnotí, do jaké míry je podnebí kontinentální.

Ilustrační obrázek

Severoatlantická oscilace - NAO

Otázku, jak popsat vzory opakujícího počasí se stejnými projevy nebo jen s některými typickými vlastnostmi, si již položilo mnoho vědců. V současné době tomuto tématu však vévodí různé indexy, které zkoumají závislosti počasí nad určitou oblastí.

Ilustrační obrázek

Inverze - když teplota s výškou roste

Teplota vzduchu je jeden z meteorologických prvků, pomocí kterého můžeme popisovat aktuální stav atmosféry. Většina z nás ví, že se jí využívá k horizontálnímu popisu počasí. Existují ale také speciální meteorologické balony.