Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Časté přeháňky, odpoledne pozor na bouřky s přívalovými srážkami

Články

Ilustrační obrázek

Víkendové počasí zkomplikuje zvlněné frontální rozhraní

V těchto dnech zažívá poměrně ustálené počasí s teplotami odpovídajícím dlouhodobým průměrům. Zítra se ovšem začne situace měnit. Počasí ve střední Evropě začne ovlivňovat vlněné frontální rozhraní.

Ilustrační obrázek

Extrémní mrazy v USA, teploty klesnou pod -30 °C

Rekordní mrazy se ve středu ráno očekávají v severovýchodní polovině USA, kam pronikne arktický vzduch ze severního pólu. Nejhorší bude situace ve státech od Severní Dakoty až po Michigan, kde teploty ráno klesnou pod -30 °C. V Severní Dakotě se očekává dokonce -40 °C.

Ilustrační obrázek

Antalyi sužují ničivá tornáda, jedno zasáhlo i letiště

Dnes dopoledne na letišti v turecké Antalyi udeřilo další silné tornádo. V tomto týdnu je v regionu již několikáté. První tornáda se vyskytla na jihu Turecka ve čtvrtek, kdy si vyžádala dvě oběti a dalších 11 lidí bylo zraněno.

Ilustrační obrázek

Rekordní vedra v Austrálii, teploty překračují 45 °C

Zatímco v Česku nás čekají mrazivé dny, na jižní polokouli vrcholí léto. A v Austrálii je to letošní léto mimořádně horké. Už od loňského listopadu zažívají části této vzdálené země epizody extrémně teplého počasí, které láme teplotní rekordy.

Ilustrační obrázek

Zítra se Měsíc schová do zemského stínu

V pondělí, 21. ledna 2019 ráno, nás čeká úplné zatmění Měsíce. Další šance spatřit tento úkaz se nám naskytne až za 6 let!

Ilustrační obrázek

Na Šumavě teplota klesla pod -30 °C

Příliv studeného vzduchu v kombinaci s nočním vyjasněním a utišením větru přinesl na naše území velmi mrazivou noc. Na většině území byla zatím nejchladnější v této zimě. Jen na severovýchodě území bylo chladněji na začátku ledna.

Ilustrační obrázek

Po celý zbytek ledna mrazivé počasí

Dnes odpoledne se teploty pohybují většinou mezi 4 °C až 8 °C, na jihu Moravy je až 10 °C. Mrazy se vyskytují jen v nejvyšších horských polohách. Takové počasí ovšem již zítra skončí a hned tak se nevrátí. Před námi je dlouhé období mrazů.

Ilustrační obrázek

Vrcholy Krkonoš a Beskyd hlásí dva metry sněhu

Včera opět sněžilo a na horách připadlo kolem 10 cm sněhu. Na Sněžce a Lysé hoře tak sněhová pokrývka dosáhla dnes rovných 200 cm. Na Lysé hoře přitom tolik sněhu v lednu leželo naposledy před třinácti lety v roce 2006.

Ilustrační obrázek

Sněhu v Evropě dlouhodobě ubývá, hlavně v nížinách

Letošní zima je po delší době tedy bohatá na sníh, což ale nic nemění na tom, že z dlouhodobého hlediska sněhu ubývá. A to ne málo. Netýká se to jenom Česka, ale většiny Evropy, vyjma severních regionů a vysoko položených horských oblastí.

Ilustrační obrázek

Hory čekají přívaly sněhu, příští týden připadne půl metru

V příštím týdnu se nad naším územím nadále budou střídat přechody jednotlivých frontálních systémů a vzduchových hmot. To znamená velmi proměnlivé počasí bohaté na srážky.